settings icon
share icon
Въпрос

Може ли Сатана да чете мислите ни или да разпознава мислите ни?

Отговор


Първо, за нас е важно да запомним, че Сатана не е вездесъщ - той не може да бъде на повече от едно място наведнъж. Само Бог е навсякъде и само Бог знае всичко, докато Сатана трябва да разчита на своята армия от демони, за да изпълнят поръчките му.

Може ли Сатана и / или неговите демони да четат мислите ни? Първа книга на царете 8:39 казва, че Бог сам познава всяко човешко сърце. Няма друг, който да има тази способност. Бог знае какво ще кажем, преди да успеем да го кажем, докато мисълта все още се формулира (Псалм 139: 4). Исус, като въплътен Бог, показа божественото качество на познаване на мислите на хората: „Той знаеше какво има във всеки човек“ (Йоан 2:25; вж. Матей 9: 4; Йоан 6:64).

Библията ни учи, че Сатана е мощен. Вероятно той е бил най-висшият от всички паднали ангели, тъй като е бил достатъчно убедителен, за да убеди една трета от ангелите да се присъединят към него в неговия бунт (Откровение 12: 4). Дори след падането на Сатана дори архангел Михаил не се осмелил да се изправи срещу него без помощта на Господ (Юда 1: 9). Сатана е „в които сте ходили някога според вървежа на този свят, по княза на въздушната власт, на духа, който сега действа в синовете на непокорството; “ (Ефесяни 2: 2). Силата на Сатана обаче има своите граници и четенето на мислите ни изглежда е извън неговите възможности.

За Сатана и неговите демони ще е необходимо всезнание, за да прочетат мислите ни, които те нямат. Бог е единственият, който може да познае нашите мисли. Обаче Сатана и неговите демони наблюдават и изкушават хората в продължение на хиляди години. Със сигурност те са научили няколко неща за нас през годините. Дори без способността да познават мислите ни, те могат да направят добре обосновано предположение за това, което мислим и след това да се опитат да използват това в своя полза. Ето защо ни е заповядано „И така, покорявайте се на Бога, но се противете на дявола и той ще бяга от вас. “ (Яков 4: 7).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли Сатана да чете мислите ни или да разпознава мислите ни?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries