settings icon
share icon
Въпрос

Сатана в ада ли е? Къде е Сатана?

Отговор


В момента Сатана не е в ада. По-скоро Сатана броди по земята, търсейки хора, които да бъдат изкушавани в грях и по този начин да се отделят от Бог. Първо Петър 5: 8 гласи: „Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне.” . В Йоан 14:30 Исус нарича Сатана „князът на този свят”, а апостол Павел го нарича „в които сте ходили някога според вървежа на този свят, по княза на въздушната власт, на духа, който сега действа в синовете на непокорството; ” (Ефесяни 2: 2). Сатана не живее в ада; той живее и работи на земята и в небесата, които я обикалят.

Сатана е „бащата на лъжата“ (Йоан 8:44) и той влияе и управлява света в момента. Сатана желае поклонение (Матей 4: 9) и използва измама и разсейване, за да привлече фокуса на човека към себе си. Светът се покланя на Сатана по един или друг начин, с изключение на онези, които са от Божието царство и следователно са отклонявани от измамите на дявола. Ако човек не е дете на Бог, той по подразбиране е дете на Сатана (вж. Йоан 8:44; Деяния 13:10). Първо Йоан 3:10 ни казва как да различаваме двете: „По това се разпознават Божиите чеда и дяволските чеда; всеки, който не върши правда, не е от Бога, нито онзи, който не обича брат си. “ Яков 4: 4 обяснява, че всеки, който е приятел на света, е враг на Бог.

Това е важно да се знае, защото скоро Исус ще се върне на земята и ще събере това, което Му принадлежи. Той ще победи последователите на Сатана и ще поиска Неговите избраници за Себе Си. В крайна сметка Сатана ще бъде хвърлен в огненото езеро и „И дяволът, който ги мамеше, бе хвърлен в езерото от огън и сяра, където са и звярът, и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени денем и нощем до вечни векове. ” (Откровение 20:10). След това Исус ще съди невярващите според това, което са направили през живота си. Всеки, чието име не е открито, записано в Книгата на живота, е хвърлен в огненото езеро, където Сатана и неговите слуги ще бъдат по това време (Откровение 20:13, 15). Адът и смъртта също са хвърлени в огненото езеро (Откровение 20:14), така че, технически погледнато, в нито един момент Сатана не живее в ада. Но той ще бъде затворен за постоянно на много горещо място, което би могло да се нарече „адско“ място, за да бъде измъчвано вечно.

Ключовият извод за всеки човек е да си гарантира, че собственото му име е записано в Книгата на живота, за да може той да има вечен живот на небето, а не вечна раздяла с Бог в огненото езеро.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Сатана в ада ли е? Къде е Сатана?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries