settings icon
share icon
Въпрос

Защо Сатана си мисли, че може да победи Бога?

Отговор


Трудно е да си представим същество като Луцифер (Сатана) да вярва, че дори може да се бие с Бог, още по-малко да Го побеждава. Дори и най-развратеният ум трябва да може да разбере, че съществото не може да се бори със Създателя. И все пак Сатана се опитва да детронира Бога, и до ден днешен се стреми да се противопостави на Божията власт, да осуети плановете Му и да тормози народа Му.

Може би част от обяснението е, че гордостта е заслепила Сатана за реалността. Два старозаветни пасажа (Исая 14: 12-15 и Йезекиил 28: 11-19) обсъждат първоначалното положение на Сатана и причините за загубата на позицията му. Те разказват за едно възвишено ангелско същество, едно от Божиите създания, които се гордеят. Той решил да вземе Божия трон за себе си. Но Бог го отстранил от позицията му.

Ясно се разкрива влиянието на Сатана в светските дела (Йоан 12:31). Сатана е изключително интелигентен. Чрез своята интелигентност той измамил Адам и Ева и поел тяхното управление на света. (Битие 1:26; 3: 1-7; 2 Коринтяни 11: 3). Неговата хитрост му позволява да изпълнява измамната си работа почти безпрепиятствено, въпреки че силата му е подчинена на Божиите ограничения (Йов 1:12; Лука 4: 6; 2 Солунци 2: 7-8). Той има определени победи - макар и в границите, които Бог му е поставил - и може би тези победи му позволяват да продължи илюзията, че може да постигне победа над самия Бог.

Юздите на Бог върху дейностите на Сатана са илюстрирани в молбата на Сатана до Бог за разрешение да нарани Йов (Йов 1: 7-12). На Сатана е позволено да поразява Божия народ (Лука 13:16; 1 Солунци 2:18; Евреи 2:14), но никога не му е позволено да спечели окончателна победа над него (Йоан 14: 30-31; 16:33). Част от продължаващата амбиция на Сатана да замени Бог е неговият страстен копнеж другите да му се покланят (Матей 4: 8-9; Откровение 13: 4, 12). Сатана е „нечестивият“ (Матей 13:19, 38), докато Бог е „Святият“ (Исая 1: 4).

Природата на Сатана е злонамерена. Усилията му да се противопостави на Бог, Неговия народ и Неговата истина са неуморни (Йов 1: 7; 2: 2; Матей 13:28). Той винаги се противопоставя на висшите интереси на човека (1 Летописи 21: 1; Захария 3: 1-2). Чрез ролята си във въвеждането на греха в човешкото семейство (Битие 3), Сатана е придобил силата на смъртта - сила, която Христос е пробил чрез Своето разпятие и възкресение (Евреи 2: 14-15). Сатана изкушава Христос директно, опитвайки се да Го доведе до компромис, обещавайки Му светска власт и сила (Лука 4: 5-8).

Въпреки самозаблудата на Сатана, че може да победи Бог, Сатана е предопределен да се провали. Последното му поражение се предсказва в Йоан 12:31, Откровение 12: 9 и 20:10. Смъртта на Христос на кръста е основата за окончателното поражение на Сатана (Евреи 2: 14-15; 1 Петър 3:18, 22). Това събитие беше голямата кулминация към безгрешен живот, през който Исус триумфираше над врага многократно (Матей 4: 1-11; Лука 4: 1-13). Сатана вероятно се радваше на смъртта на Христос, вярвайки, че това е победа за него, но както всичките му победи и тази също беше краткотрайна. Когато Исус излезе от гроба, Сатана отново беше победен. Окончателната победа ще дойде, когато Исус се върне и Сатана бъде хвърлен в огненото езеро (Откровение 20: 1-15).

Смъртта и възкресението на Христос осигуряват на вярващия сила за победа над греха. Имаме уверение, че „А Бог на мира скоро ще смаже Сатана под краката ви. Благодатта на нашия Господ Исус Христос да бъде с вас. “ (Римляни 16:20). Но такава лична победа зависи от Божията благодат и сила в живота ни и от нашата воля да окажем съпротива на изкушенията на Сатана (Ефесяни 4: 25-27; Яков 4: 7; 1 Петър 5: 8-9). За да помогне на християните да спечелят тази битка срещу Сатана, Бог е осигурил силата на Христовата кръв (Откровение 12:11), продължаващата молитва на Христос в небето за вярващите (Евреи 7:25), водителството на Светия Дух (Галатяни 5: 16) и различни оръжия за духовна война (Ефесяни 6: 10–18).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Сатана си мисли, че може да победи Бога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries