settings icon
share icon
Въпрос

Има ли Сатана все още достъп до небето?

Отговор


Сатаната първоначално е бил един от святите ангели на Бог, но той се е разбунтувал срещу Бога и е бил изхвърлен от небето (Лука 10:18). Това било само първият етап от преценката му. Царството на Сатана е победено на кръста (Йоан 12: 31–32). По-късно той ще бъде вързан в бездната за хиляда години (Откровение 20: 1–3) и след това ще бъде хвърлен завинаги в огненото езеро (Откровение 20:10).

До окончателната си присъда, Сатана е „князът на този свят“ (Йоан 14:30), но изглежда все още има ограничен достъп до небесните области. В Йов 1: 6 Сатана стои в присъствието на Бог. Подобна ситуация има във 2 Летописи 18: 18–21, включващи „лъжлив дух“.

Тъй като Бог е свят и абсолютно без грях (Исая 6: 3) и тъй като Той дори няма да погледне злото (Авакум 1:13), как може Сатана да бъде на небето? Отговорът включва Божието върховно ограничаване на греха. В Йов 1 Сатана застава пред Бог, за да даде отчет за себе си. Бог инициира срещата, ръководи процедурата и остава в абсолютен контрол (стих 7). Резултатът беше, че силата на Сатана била ограничена (стих 12) и Бог бил прославен.

Ето някои други факти, които трябва да отбележим: 1) Сатана няма отворен достъп до Божието присъствие. Той е призован от Бог. 2) Посещенията са временни. Времето му пред Божия трон е ограничено. 3) Небесната чистота по никакъв начин не е омърсена от краткото, иницирано от Бога присъствие на грешно същество, „поставено под карантина”, от Божията регулаторна сила. И 4), достъпът на Сатана се предоставя само преди окончателното решение. След присъдата Бог създава ново небе и нова земя (Откровение 21: 1), изтрива всички сълзи от очите ни (стих 4), разкрива Новия Йерусалим (стих 10) и обещава пълното отсъствие на греха (стих 27 ).

Когато казваме „Бог не може да допусне греха на небето“, ние просто имаме предвид, че Бог не може да позволи на хората, които все още са в греха си, да живеят в Неговото присъствие. Но е възможно Бог да заповяда на грешното същество да стои (временно) в Неговото присъствие, за да го използва (Исая 6), да извлече сметка от него (Йов 1-2) или да го осъди (Откровение 20: 11–15), без да нарушава Неговата святост.

Божията святост в крайна сметка ще погълне целия грях. До този ден Неговата святост регулира греха, а това означава, че Сатана в определени случаи е призован за кратко пред своя Създател, за да даде отчет за своите действия.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли Сатана все още достъп до небето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries