settings icon
share icon
Въпрос

Защо Бог закоравява сърцето на Фараона?

Отговор


Изход 7:3-4 казва: „Но Аз ще закоравя фараоновото сърце и въпреки че ще умножа знаменията Си и чудесата Си в Египетската земя, Фараонът няма да ви послуша и Аз ще нападна Египет, и с велики дела на съд ще изведа Моите войнства, народа Си, израелтяните от Египетската земя.” Изглежда несправедливо Бог да закоравява сърцето на Фараона и след това да наказва Фараона и Египет за това, което Фараонът е решил, когато сърцето му е било закоравено. Защо Бог закоравява сърцето на Фараона, така че да може да осъди Египет по-сурово с допълнителни бедствия?

Първо, Фараон не е бил невинен, нито благочестив човек. Той бил брутален диктатор, който отговарял за ужасното малтретиране и потисничество над израилтяните, които вероятно били над 1,5 милиона души по това време. Египетските фараони били поробили израилтяните за над 400 години. Предишният фараон – вероятно дори фараонът, за който става въпрос – заповядал мъжките бебета на израилтяните да бъдат убивани при раждането си (Изход 1:16). Фараонът, когото Бог закоравил, бил зъл човек, и народът, когото той управлявал, се съгласявал, или поне не се противопоставял срещу неговите зли действия.

Второ, преди първите няколко бедствия Фараон закоравил собственото си сърце, за да не пусне израилтяните да си тръгнат. „Сърцето на фараона се закорави” (Изход 7:13, 22; 8:19). „Но фараонът и този път закорави сърцето си” (Изход 8:32). Той можел да спести на Египет всички бедствия, ако не беше закоравил собственото си сърце. Бог давал на Фараона все по-сурови предупреждения за съда, който щял да дойде. Фараонът избрал да навлече съд върху себе си и своя народ, като закоравил сърцето си срещу заповедите на Бога.

В резултат на закоравяването на сърцето на Фараона, Бог го закоравил още повече, като позволил да се случат последните няколко бедствия (Изход 9:12; 10:20, 27). Фараонът и Египет си навлекли тези присъди с 400 годишното робство и масово убийство. Понеже заплатата за греха е смърт (Римляни 6:23), а Фараонът и Египет били съгрешили ужасно срещу Бога, щяло да е справедливо, ако Бог напълно беше унищожил Египет. По тази причина закоравянето на сърцето на Фараона не беше несправедливо, както и причиняването на допълнителни бедствия срещу Египет. Колкото и да бяха страшни, бедствията в действителност демонстрираха Божията милост, понеже Той не унищожи напълно Египет, което щеше да бъде съвършено справедливо наказание.

Римляни 9:17-18 обявява: „Защото Писанието казва на Фараона: “Именно затова те издигнах, за да покажа в тебе силата Си и да се прочуе името Ми по целия свят.” И така, към когото иска, Той показва милост и когото иска - закоравява.” От човешка перспектива изглежда неправилно Бог да закоравява един човек и след това да го наказва. От библейска гледна точка, обаче, ние всички сме съгрешили срещу Бога (Римляни 3:23), а справедливото наказание за този грях е смъртта (Римляни 6:23). По тази причина закоравяването и наказването на един човек от Бог не е несправедливо; в действителност е милостиво в сравнение с това, което заслужава човека.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Бог закоравява сърцето на Фараона?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries