settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява старозаветното богословие?

Отговор


Старозаветната теология е изследване на това, което Бог е разкрил за Себе Си в Стария Завет. Системата на старозаветното богословие приема различните истини, на които старозаветните книги ни учат за Бог, и ги представя организирано. Божието откровение за Себе Си започва в Битие 1: 1: „В началото Бог създаде небето и земята“. Божията презумпция и Неговото творчество е нещо, което всички вярващи приемат чрез вяра и е подчертано в цялото Писание от Битие до Откровение.

Старозаветната теология е богато и възнаграждаващо изследване на това, което Бог разкрива за Себе Си, Своя характер, Своите качества и т.н., в Стария Завет. Той се фокусира предимно върху взаимоотношенията на Бог с евреите, започвайки от Неговия призив към Авраам в Битие 12. Той избира Израел и сключва договор с тях с цел да предаде посланието Си на света и в крайна сметка да доведе Месията, за да ни спаси от нашия грях . Чрез взаимоотношенията си с евреите Бог благослови целия свят (Битие 12: 3). Старият Завет хроникира Божието прогресивно откровение за Себе Си, по-специално за избрания от Него народ, но също и за наследството на езичниците, за да можем да научим кой е Той и Неговия план в света. В самото сърце на Стария Завет е вплетена идеята за завет между Бог и човека: първият е сключен с Адам, други с Ной, Авраам, израелската нация и Давид.

Старозаветната теология е в основата на нашето разбиране за Бог и Неговите цели в света. Семената на доктрините за заместващо изкупление, спасение, избор, святост, милост, съд и прошка се намират в Стария завет. Изследването на старозаветното богословие включва поглед върху точното богословие, антропологията и есхатологията, сред другите жизненоважни теми.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява старозаветното богословие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries