settings icon
share icon
Въпрос

Къде Старият Завет предсказва идването на Христос?

Отговор


Има много старозаветни пророчества за Исус Христос. Някои тълкуватели определят броя на месианските пророчества като стотици. Следват няколко пророчества, които се считат за най-ясни и най-важни.

За раждането на Исус – Исая 7:14: „Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачене и ще роди син, и ще го нарече Емануил.” Исая 9:6: „Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; и управлението ще бъде на рамото Му; и името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.” Михей 5:2: „А ти, Витлеем Ефратов, макар и да си твърде малък, за да бъдеш между юдовите хиляди, от теб ще излезе за Мен Един, който ще бъде владетел в Израил; и произходът Му е от начало, от дните на вечността.”

Относно служението и смъртта на Исус – Захария 9:9: „Радвай се много сионска дъще, викай от радост, ерусалимска дъще! Ето, твоят Цар идва при теб; Той е праведен и спасител, смирен, и яздещ на магаре, и на магаренце, рожба на магарица.” Псалм 22:16-18: „Защото кучета ме обиколиха; тълпа от злодеи ме обкръжи; прободоха ръцете ми и краката ми. Мога да преброя всичките си кости, хората се взират в мен и ме гледат. Разделиха си дрехите ми и за облеклото ми хвърлиха жребий.”

Като че ли най-ясното пророчество за Исус е цялата 53-та глава на Исая. Исая 53:3-7 е особено категоричен откъс „Той беше презрян и отхвърлен от хората, човек на скърби и навикнал на печал; и както човек, от когото хората отвръщат лице, презрян беше и за нищо не Го счетохме. Той наистина понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари; а ние Го счетохме за ударен, поразен от Бога и наскърбен. Но Той беше наранен поради нашите престъпления, беше бит поради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, донасящо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме. Всички ние се заблудихме като овце, отбихме се всеки в своя път; и Господ възложи на Него беззаконието на всички ни. Той беше угнетяван, но смири Себе Си и не отвори устата Си; както агне, водено на клане, и както овца, която не издава глас пред стригачите си, така Той не отвори устата Си.”

Пророчеството в Даниил 9 глава за „седемдесетте седмици” предсказва точната дата, когато Исус, Месията, ще бъде „посечен”. Исая 50:6 точно описва побоя, който е претърпял Исус. Захария 12:10 предсказва „пробождането” на Месията, което станало след като Исус умрял на кръста. Много повече примери може да бъдат дадени, но и тези са достатъчни. Старият Завет най-категорично пророкува идването на Исус като Месия.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Къде Старият Завет предсказва идването на Христос?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries