settings icon
share icon
Въпрос

Каква е идеята за нирвана в будизма?

Отговор


Според будизма нирвана е сложно концептуално състояние на съществуване, в което човек избягва страданието на света и осъществява своето единство с вселената. Човекът, чието съзнание навлезе в нирвана, може в крайна сметка да изостави цикъла на прераждането и да съществува духовно, макар и безлично. Думата нирвана буквално означава "издъхвам" или "угасвам", но значението ѝ, когато се прилага към духовния живот на човека, е по-сложно. Нирвана може да се отнася до акта на угасване - или постепенно гасене, или бързо (като духване на свещ). Крайната цел на будизма е нирвана, когато "угасването" на всички желания е пълно и човекът се трансформира в друго състояние. Представете си свещ, която гори, а след това е угасена. Нейната енергия не се унищожава, а се превръща в друг вид енергия. Това е основната илюстрация на това, което се случва, когато душата достигне нирвана.

Има три "пожара", които будистът се стреми да потуши, за да намери нирвана. Това са страстта, отвращението (омразата) и невежеството (заблудата). На пръв поглед това гасене звучи библейски. Библията предупреждава да не бъдем погълнати или водени от похот/страст (Римляни 6:12) и заповядва да "умъртвим" всичко земно в себе си, включително греховната страст (Колосяни 3:5). Омразата и умишлената омраза също са осъдени в Писанието. Има не по-малко от 71 различни стихове в Притчи, в които се говори за "глупака", и нито една от тях не е положителна. От библейска гледна точка омразата също е отрицателно състояние. " Омразата повдига раздори,

а любовта покрива всички грешки." (Притчи 10:12).

Въпреки това будисткото потушаване на "страстите" е много по-различно от библейската препоръка да "бягаме от младежките страсти" (2 Тимотей 2:22). Будизмът не разглежда греха като нарушаване на божествен морален кодекс, а по-скоро препоръчва премахване на всички желания, което, разбира се, е стремеж да победим себе си - за да се отървем от всяко желание, трябва да желаем то да изчезне. Това не е библейска идея - Бог обещава да ни даде желанията на сърцата ни, когато се веселим в Господа (Псалм 37:4), а библейският рай, за разлика от Нирвана, е място, където има пълнота от радост и желанията се изпълняват (Псалм 16).

Идеята за нирвана противоречи на библейското учение за рая. В Писанието се казва, че няма начин сами да изработим пътя си към небето (Римляни 3:20). Никаква медитация, себеотрицание или просветление не могат да направят човека праведен пред святия Бог. Също така будизмът учи, че човек, който достигне състоянието нирвана, губи всякаква лична идентичност, всички желания и дори тялото си. Библията учи, че небето е действително място, а не състояние на ума, в което запазваме личната си идентичност и обитаваме възкресени тела. Няма да съществуваме в мъгляво състояние на вечна апатия; напротив, ще се радваме на изпълнението на най-основното си желание - общението с Бога: "Ще ми изявиш пътя на живота; пред Твоето присъствие има пълнота от радост, отдясно на Тебе – винаги веселие.“ (Псалм 16:11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е идеята за нирвана в будизма?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries