settings icon
share icon
Въпрос

Какво е новозаветното богословие?

Отговор


Новозаветната теология е изучаването на това, което Бог е разкрил за Себе Си в Новия Завет. Системата на новозаветното богословие възприема различните истини, на които новозаветните книги ни учат за Бог, и ги представя организирано. Новият Завет разкрива идването на Месията, предсказано в Стария Завет (Исая 9), отхвърлянето на Месията от Израел, изпълнението на Закона, раждането на новозаветната църква (тялото на Христос), църковната ера , Евангелието на Исус Христос и инструкции за вярващите в Исус Христос.

Фразата “нов завет” е изречена от Христос на Тайната вечеря (Лука 22:20). Павел цитира новия завет като същността на служението, към което е призован (2 Коринтяни 3: 6). В Стария завет е записано призванието и историята на еврейската нация и той съдържа Мойсеевия закон, Стария завет, към който Израил беше обвързан в продължение на много години. Новият Завет се занимава с историята и прилагането на Христовото изкупление на Закона (Галатяни 4: 4-5), изкупление, което Той осигурява чрез Своята смърт на кръста (Ефесяни 1: 7). Тъй като е Нов Завет, той заменя Стария (Евреи 8: 6, 13).

Богословието е изучаването на Библейските доктрини, следвайки прогресивното откровение, което Бог е направил за човека от началото на времето до края на книгата Откровение. Новозаветната теология се занимава предимно с изучаването на христологията, еклезиологията и сотериологията. Плюс това, той доразвива нашето разбиране за есхатологията, пневматологията, ангелологията, хамартиологията и други области на доктрината.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е новозаветното богословие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries