settings icon
share icon
Въпрос

Какво е луцеферианство?

Отговор


Един вид луциферианство е поклонението или почитането на Луцифер като божество. Такава религия е свързана със сатанизма - въпреки че се опитва да подчертае по-„позитивните“ аспекти на Луцифер. Друг тип луциферианство е не-теистично и разглежда Луцифер като нищо повече от символ на стремежа на човечеството към мъдрост и просветление.

Името „Луцифер“ идва от превода на Исая 14:12. Буквално означава „ярка звезда, блестяща звезда или утринна звезда“. Повечето учени виждат това като описание на Сатана преди неговия бунт срещу Бог. Пасажи като Исая 14 и Езекийл 28 учат, че Сатана е създаден като най-висшият, най-красивият от ангелите, но че неговата гордост и желание за Божия трон са довели до изхвърлянето му от небето и получаването на името „Сатана“ (което означава „ противник”).

Първият тип луциферианство всъщност не е нищо повече от поклонението на Сатана като бог на този свят (2 Коринтяни 4:4). Сатана е почитан като същество на знанието и светлината (2 Коринтяни 11:14-15). Фокусът е върху „доброто“, което е било в Луцифер преди неговия бунт, а не върху злото и тъмнината, които се свързват с името „Сатана“. Въпреки че Луцифер и Сатана са едно и също, луциферианството го представя като бог на светлината, бог на знанието и бог на магията. Луциферианите се стремят сами да станат богове, позиция, постигната чрез живот на доброта, търсене на знания, практикуване на магия и отваряне на ума към космическия ум на Луцифер. В много отношения луциферианството прилича на гностицизма.

Другият тип луциферианство, което отхвърля идеята, че Луцифер е лично същество, все още търси просветление отделно от истината за Бог. Тези луцифериани може да виждат себе си като любители на светлината и доброто, но те приемат лъжата. Сатана не се интересува дали хората вярват в него или не; той все още може да ги заблуди.

Групите, които се придържат към луциферианските учения са малко и рядко срещани, въпреки че елементи на луциферианството се откриват в масонските учения, Уика и философията на Ню Ейдж. Тъй като няма съгласувана догма, луциферианските вярвания са изключително разнообразни от група на група. Голямото разнообразие от вярвания сред привържениците на Луциферианството е допринесло за общоприетото убеждение, че луциферианството е просто подгрупа на сатанизма, нещо като мини-деноминация. Въпреки че някои привърженици биха побързали да осъдят подобно твърдение, луциферианството в противен случай е трудно да се категоризира.

Едно нещо е сигурно: Луцифер/Сатана не е същество, на което трябва да се покланяш, нито е някой, към когото да се отнасят леко. Той е много могъщо същество и враг на нашите души. Библията го описва като „дявола, [който] обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне“ (1 Петрово 5:8). Тези, които се забъркат с него, в крайна сметка ще съжаляват, тъй като той ще погълне душите им като награда за тяхното поклонение. „Съпротивете му се“, увещава Петър, „като стоите твърди във вярата...“ (1 Петрово 5:9). Вярата, която той има предвид, е вяра в Исус Христос като Господ и Спасител, защото само Той може да ни спаси от ада, краят на пътя за всички, които отхвърлят Исус като Спасител.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е луцеферианство?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries