settings icon
share icon
Въпрос

Луцифер Сатана ли е? Падението на Луцифер описва ли Сатана?

Отговор


В Библията няма стих, който да казва: „Луцифер е Сатана“, но изследването на няколко пасажа разкрива, че Луцифер не може да бъде друг, а Сатана. Падането на Луцифер, описано в Исая 14:12, вероятно е същото, което Исус споменава в Лука 10:18: „А Той им каза: Видях Сатана да пада от небето като светкавица. “ Подобно падане е изобразено в Йезекиил 28.

Исая 14: 12–18 описва падането от небето на един, наречен „Луцифер“, име, което означава „сутрешна звезда“, „син на зората“, „Дневна звезда“ или „блестяща звезда“. Описанието на споменатия ни показва, че не може да бъде друг, а Сатана. От думите на Исус в Лука 10 знаем, че Сатана е паднал от небето. Така че, когато Исая се позовава на Луцифер (на иврит, хелел), хвърлен на земята (Исая 14:12), това не може да бъде друг, а Сатана. Причината за падението му се намира в стихове 13 и 14: „Ти каза в сърцето си:„А ти казваше в сърцето си:

Ще възляза на небесата, ще възвися престола си над Божиите звезди и ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север, ще изляза над висотата на облаците,

ще бъда подобен на Всевишния.“Това винаги е било желанието на Сатана - да бъде Бог - и това е изкушението, което той използва в райската градина, за да накара Ева да не се подчини на Бог:„ Ще бъдете като Бог “( Битие 3: 5).

Йезекиил 28 е друг пасаж, за който се смята, че се отнася до Луцифер / Сатана. Въпреки че започва със заповед към Йезекиил от Бог да „надигни плач за тирския цар“ (ст. 12), зъл идолопоклоннически цар, скоро става ясно, че пасажът се отнася и за силата зад този цар… Сатана. Стих 13 казва, че е бил „в Божията градина, в Едем“. Ясно е, че тирският цар никога не е бил в Едем. Стих 14 казва: „Ти беше херувим, помазан, за да засеняваш; и Аз те поставих така, че беше на Божия свят хълм; ти ходеше сред огнените камъни. “ Очевидно Луцифер / Сатана е имал позиция на ангел-пазител на небето „сред огнените камъни“, смятани за блестящите скъпоценни бижута, които се виждат в други описания на небето (Изход 24:10; Откровение 21: 18–21). Тъй като кралят на Тир също никога не е бил на небето, това може да се отнесе само до Луцифер. Останалата част от пасажа описва причината той да бъде изхвърлен от небето. Поради красотата му, сърцето му стана гордо и мъдростта му беше покварена (Езекиил 28:17). Гордостта от неговото съвършенство, мъдрост и красота (ст. 12) стана източник на неговото падение и Бог го хвърли на земята (ст. 17). Това беше засвидетелствано от Господ Исус на небето преди Неговото въплъщение (Лука 10:18).

За да обобщим, Луцифер беше изхвърлен от небето заради греха си - гордостта и желанието си да бъде Бог. Исус спомена, че е видял как Сатана е изгонен от небето. Следователно можем да заключим, че Луцифер и Сатана са едно и също.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Луцифер Сатана ли е? Падението на Луцифер описва ли Сатана?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries