settings icon
share icon
Въпрос

Колко често трябва да се отслужва Господна трапеза/Св. Причастие?

Отговор


В Библията никъде не се казва колко често трябва да взимаме причастие. В 1 Коринтяни 11:23-26 за записани следните инструкции за причастието: “Защото аз от Господа приех това, което ви и предадох, че Господ Исус през нощта, когато беше предаден, взе хляб и като благодари, разчупи и каза: Това е Моето тяло, което е разчупено за вас; това правете за Мое възпоменание. Така взе и чашата след вечерята и каза: Тази чаша е Новият завет в Моята кръв; това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоменание. Защото всеки път, когато ядете този хляб и пиете тази чаша, възвестявате смъртта на Господа, докато дойде Той.” Този текст ни дава всички инструкции, които имаме нужда за да отслужим Св. Причастие и да разберем важността на това действие.

Хлябът, който Исус разчупва представлява Неговото тяло, което е било „разчупено“ за нас на кръста. Чашата представлява Неговата кръв, пролята заради нас и чрез която се запечатва заветът между Бог и нас. Всеки път, когато отслужваме тайнството на Св. Причастие ние не само възпоменаваме това, което Той е направил за нас, но го възвестяваме и на всички, които участват или наблюдават. Св. Причастие е красива картина за това, което е станало на кръста, какво означава и как променя нашия живот като вярващи хора.

Така излиза, че ако отслужваме Господна Трапеза за да възпоменаваме Христовата смърт, трябва да го правим сравнително често. Някои църкви имат богослужение с Господна трапеза веднъж месечно. Други го правят веднъж на два месеца, трети – всяка седмица. Тъй като Библията не ни дава конкретни инструкции за честотата на тайнството, има известна свобода за това кога трябва да се отслужва Господна трапеза в една църква. Трябва да бъде, обаче, достатъчно често за да се подновява посвещението към Христос, но да не бъде прекалено често за да не се превърне в рутина. Във всички случаи не честотата на тайнството, а разположението на сърцето на участниците е това, което има значение. Трябва да участваме с богобоязливост, любов и дълбока признателност към Господ Исус Христос, който умира на кръста за да вземе върху Себе си нашите грехове.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Колко често трябва да се отслужва Господна трапеза/Св. Причастие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries