settings icon
share icon
Въпрос

Има ли разлика между книгата на живота и книгата на живота на Агнето?

Отговор


Има осем споменавания на „книгата на живота“ в Новия Завет и две от тях се отнасят специално за книгата на живота, която принадлежи на Агнето, Исус Христос. Седем от препратките се появяват в книгата Откровение. Тези, чиито имена са записани в книгата на живота, са онези, които принадлежат на Бог, онези, които са постигнали вечен живот.

Павел се обръща към тези, които са се борили заедно с него, като онези, чиито имена са в книгата на живота (Филипяни 4:3), като отново отъждествява книгата на живота като летопис на имената на тези, които имат вечен живот. По същия начин Откровение 3:5 споменава книгата на живота, в която се намират имената на вярващите в Господа. Това са тези, които превъзмогват изпитанията на земния живот, доказвайки, че тяхното спасение е истинско. Този стих също изяснява, че след като веднъж едно име е записано в книгата на живота, Исус обещава, че Той никога няма да го изличи, като доказва още веднъж учението за вечната сигурност. Господ Исус, който говори на църквите в тази част от Откровението, обещава да припознае Своите собствени пред Своя Отец. Обратно, Откровение 20:15 разкрива съдбата на онези, чиито имена не са записани в книгата на живота – вечност в огненото езеро.

В Откровение 13:8 и 21:27 откриваме споменаване на „книгата на живота на Агнето“, в която също са имената на онези, които са били умити от кръвта на Агнето, Исус Христос. Агнето, което е било „заклано от сътворението на света“, има книга, в която са записани всички, които са били изкупени от Неговата саможертва. Те са тези, които ще влязат в Светия Град, Новия Ерусалим (Откровение 21:10), и които ще живеят завинаги на небето с Бог. Тъй като книгата на живота е тази, която записва всички, които имат вечен живот чрез Агнето, е ясно, че книгата на живота и книгата на живота на Агнето са едно и също нещо.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли разлика между книгата на живота и книгата на живота на Агнето?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries