settings icon
share icon
Въпрос

Защо евреите и арабите / мюсюлманите се мразят едни други?

Отговор


Първо, важно е да се разбере, че не всички араби са мюсюлмани и не всички мюсюлмани са араби. Докато мнозинството от арабите са мюсюлмани, има и много араби, които не са мюсюлмани. Освен това, има значително повече мюсюлмани, които не са араби в такива области като Индонезия и Малайзия, отколкото мюсюлмани араби. Второ, важно е да запомните, че не всички араби мразят евреите и не всички мюсюлмани мразят евреите и не всички юдеи мразят арабите и мюсюлманите. Трябва да бъдем внимателни, за да избегнем вкарването на хората в стереотипи. Все пак, с всичко това, най-общо казано, арабите и мюсюлманите имат неприязън и недоверие към евреите и обратното.

Ако има изрично библейско обяснение за тази враждебност, то ние трябва да се върнем обратно към Авраам. Юдеите са потомство на Авраамовия син Исаак. Арабите са потомство на Авраамовия син Исмаил. Тъй като Исмаил е син на слугиня (Битие 16:1-16) и Исаак е обещания син, който трябва да наследи обещанията, дадени на Авраам (Битие 21:1-3), очевидно ще има някаква вражда между двамата сина. В резултат на това, че Исмаил се присмиваше на Исаак (Битие 21:9), Сара накара Авраам да изпрати Агар и Исмаил далеч (Битие 21:11-21). Вероятно това причини дори повече презрение в сърцето на Исмаил към Исаак. Един ангел дори пророкува на Агар, че Исмаил ще „живее във вражда с всички свои братя” (Битие 16:11-12).

Религията на исляма, на който повечето от арабите са последователи, е направила тази враждебност по-дълбока. Коранът съдържа донякъде противоречиви нареждания за мюсюлманите по отношение на евреите. В един текст той нарежда на мюсюлманите да се отнасят към юдеите като към братя и в друг текст заповядва на мюсюлманите да атакуват евреи, които отказват да се обърнат към исляма. Коранът също така лансира едно противоречие за това кой всъщност е истинския обещан син на Авраам. Еврейските писания казват, че е Исаак. Коранът казва, че е Исмаил. Коранът учи, че Исмаил е сина, който Авраам почти жертва на Господа, а не Исаак (в противоречие с Битие глава 22). Този спор за това кой е обещания син допринася за враждебността днес.

Въпреки това, древните корени на раздор между Исаак и Исмаил не обясняват цялата враждебност между евреите и арабите днес. Всъщност, за хиляди години история на Средния изток, евреите и арабите са живели в относителен мир и безразличие един към друг. Основната причина за враждебността има модерен произход. След Втората световна война, когато обединените нации дават част от земята на Израел на еврейския народ, земята по това време беше обитавана предимно от араби (палестинците). Повечето араби буйно протестираха срещу народа на Израел, завземащи онази земя. Арабските нации се обединиха и нападнаха Израел в опит да ги изгонят от земята, но те бяха съвършено победени от Израел. Оттогава, има голяма вражда между Израел и неговите арабски съседи. Ако погледнете на картата, Израел има една съвсем малка ивица земя и е заобиколен от много по-големите арабски народи, т.е. Йордания, Сирия, Саудитска Арабия, Ирак и Египет. Нашата гледна точка е, че библейски обосновано, Израел има право да съществува като народ със своя собствена земя, която Бог е дал на потомците на Яков, внук на Авраам. В същото време, ние силно вярваме, че Израел трябва да търси мир и да показва уважение към своите арабски съседи. Псалм 122:6 гласи, „Молете се за мира на Йерусалим: Нека благоденстват онези, които те обичат!”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо евреите и арабите / мюсюлманите се мразят едни други?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries