settings icon
share icon
Въпрос

Ако евреите не принасят животни в жертва, то тогава как смятат, че ще получат прощение от Бога?

Отговор


Еврейската практика на животински жертвоприношения практично приключва през 70 г. сл. Хр., годината, в която римляните разрушават храма в Йерусалим. С изчезването на храма вече няма място за принасяне на жертвите според Моисеевия закон (вж. Второзаконие 12:13–14). Многократно в Стария завет се подчертава, че са били необходими жертви, за да се направи умилостивение за греха (напр. Изход 29:36; Левит 4:31; 9:7; 14:19; 15:15; Числа 15:25). Проливането на кръв е това, което освещава нещата и хората пред Господа (Левит 16:19; срв. Евреи 9:22).

Днес, без кръвна жертва, евреите нямат законен начин да изкупят греха си. Пасхата все още се празнува, но без жертвата. Йом Кипур (Денят на изкуплението) все още е в календара, но никога не се прави жертва за грях. Разпоредбите на Моисеевия закон остават непроменени, но еврейският народ не може да оправи нещата с Бог – не може да намери прошка – без животинска жертва.

Днешните евреи вярват, че прощението на греха се получава чрез покаяние, молитва и добри дела. Те използват стихове като Осия 6:6, за да обезценят необходимостта от жертви: „Защото милост искам, а не жертва, и познаване на Бога – повече от всеизгаряния.“ И все пак е трудно да се пренебрегнат такива пасажи като Левит 17:11, „Защото животът на тялото е в кръвта, която Аз ви дадох, за да правите умилостивение на жертвеника за душите си; защото кръвта е, която по силата на живота, който е в нея, прави умилостивение."

Факт е, че няма прошка без проливането на кръв (Евреи 9:22). Животинските жертвоприношения от Стария завет са заменени веднъж завинаги от жертвата за грях, направена от Исус, Месията. Исус постановява Новия завет, „ така че призваните да получават обещаното вечно наследство чрез смъртта, станала за изкупване престъпленията, извършени при първия завет.“ (Евреи 9:15).

В рамките на едно поколение след Христовата жертва еврейският храм е бил разрушен; необходимостта от животински жертви вече не съществува, тъй като Христос е изпълнил справедливите изисквания на Закона (Матей 5:17). Жертвоприношенията на животни са били просто предвестник на съвършената Жертва – Божият Агнец, който отнема греховете на света (Йоан 1:29). Жертвата на Христос плаща дълга на греха за цялото човечество, както евреи, така и езичници (Римляни 1:16; Евреи 9:12-15).

English



Върнете се обратно на основната българска страница

Ако евреите не принасят животни в жертва, то тогава как смятат, че ще получат прощение от Бога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries