settings icon
share icon
Въпрос

Исус дали е Създател?

Отговор


В Битие 1:1 се казва, че "Бог създаде небето и земята". След това в Колосяни 1:16 е добавена подробност, че Бог е създал "всичко" чрез Исус Христос. Следователно Свещеното Писание ясно учи, че Исус е Създателят на вселената.

Тайната на триединния Бог е трудна за разбиране, но все пак е една от доктрините, разкрити в Свещеното Писание. В Библията и Бог Отец, и Исус са наречени Пастир, Съдия и Спасител. И двамата са наречени Прободеният - в един и същи стих (Захария 12:10). Христос е точното представяне на Бог Отец като има същото естество (Евреи 1:3). В определен смисъл, всичко върши Отец, го правят и Синът и Духът, и обратното. Те винаги са в съвършено съгласие във всеки един момент и тримата са равни само на Един Бог (Второзаконие 6:4). Знанието, че Христос е Бог и притежава всички Божии атрибути, подпомага разбирането ни за Исус като Творец.

“В начало беше Словото; и Слово то беше у Бога; и Словото беше Бог.” (Йоан 1:1). В този пасаж има три важни неща за Исус и Отец: 1) Исус е бил "в началото" - Той е присъствал при сътворението. Исус е съществувал вечно с Бога. 2) Исус е различен от Отец - Той е бил "у" Бога. 3) Исус е същият като Бога по природа - Той "беше Бог".

Евреи 1:2 казва, “в тези последни дни Той ни говори чрез Сина. Него е поставил за наследник на всичко, чрез Него е създал и света,.” Христос е проводник на Божието творение; светът е създаден "чрез" Него. Отец и Син имат две различни функции в сътворението, но работят заедно, за да създадат космоса. Йоан казва, „Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало.“ (Йоан 1:3)

Ап. Павел също потвърждава: „тоза нас има само един Бог – Отец, от Когото е всичко, и ниепредназначени за Него, и един Господ – Исус Христос, чрез Когото е всичко, и ние чрез Него.“ (1 Кор. 8:6)

Светият Дух, третото Лице на Троицата, също е участвал в сътворението (Битие 1:2). Тъй като еврейската дума за "дух" често се превежда като "вятър" или "дихание", можем да видим дейността и на трите Лица на Троицата в един стих: " Чрез словото на Господа станаха небесата

и чрез диханието на устата Му – цялото им множество." (Псалм 33:6). След задълбочено изучаване на Писанието можем да заключим, че Бог Отец е Творецът (Псалм 102:25) и Той е творил чрез Исус, Бог Син (Евреи 1:2).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Исус дали е Създател?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries