settings icon
share icon
Въпрос

Какви са били смисълът и целта на изкушенията на Исус?

Отговор


След кръщението Си Исус бил „воден от Духа из пустинята четиридесет дена ,дето бе изкушаван от дявола“ (Лука 4:1-2). Трите изкушения в пустинята били опит да съблазнят Исус да измени на Бог като се подчини на Сатана. Виждаме подобно изкушение в Матей 16:21-23, където Сатана чрез Петър изкушава Исус да се откаже от кръста, за който Той бил предопределен. Лука 4:13 ни разказва, че след изкушенията в пустинята Сатана „се оттегли от Него за известно време“, което явно означава, че Исус е бил още изкушаван от Сатана, въпреки че не са записани други случки. Важното е, че, въпреки различните изкушения, Той не съгрешил.

Целта на Бог при разрешаването на изкушаването на Исус в пустинята била явна от твърдението „воден от Духа из пустинята“. Целта е да ни увери, че имаме първосвещеник, който може да ни съчувства във всички наши слабости и слабохарактерност (Евреи 4:15), защото бил изкушен във всичко като нас. Човешката природа на нашия Господ Му позволява да е съпричастен към всичките ни слабости, защото Той бил също подложен на слабост. „Понеже в това дето и сам Той пострада като изкушен, може и на изкушаваните да помага“ (Евреи 2:18). Гръцката дума, преведена „изкушен“, тук означава „подложен на изпитание“. Затова, когато сме изправени пред изпитание и изпитвани от житейските обстоятелства, можем да сме уверени, че Исус разбира и съчувства като преминал през същите изпитания.

Изкушенията на Исус следват три модела, които са общи за всички хора. Първото изкушение се отнася до похотта на плътта (Матей 4:3-4), което включва всички физически желания. Нашият Господ бил гладен и дяволът Го изкушавал да превърне камъните в хляб, но Той отговорил с цитат от Второзаконие 8:3. Второто изкушение представлявало гордостта от живота (Матей 4:5-7) и тук дяволът се опитал да използва пасаж от Писанието срещу Него (Псалом 91:11-12), но Господ отвърнал отново с Писанието, което го оборило (Второзаконие 6:16), като заявил, че ще бъде грешно да злоупотребява със силата Си.

Третото изкушение засягало похотта на очите (Матей 4:8-10) и това е начинът да се постигне Месианството без да се премине през страстите и разпятието, за които е дошъл. Дяволът вече има власт над царствата на света (Ефесяни 2:2), но бил готов да даде всичко на Христос в замяна на Неговата вярност. Самата мисъл кара божествената природа на Господ да потръпне и Той отговаря рязко: „На господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш” (Матей 4:10; Второзаконие 6:13).

Има много изкушения, в които падаме, поради нашата естествено слаба плът, но имаме Бог, който няма да ни остави да бъдем изкушени повече отколкото можем да понесем; Той ще осигури път за избавление (1 Коринтяни 10:13). Следователно можем да побеждаваме и да благодарим на Бог за избавлението от изкушението. Преживяването на Исус в пустинята ни помага да виждаме тези обичайни изкушения, които ни пречат да служим ефективно на Бог.

Нещо повече, от отговора на Исус на изкушенията научаваме точно как да отговаряме – с Писанието. Силите на злото идват при нас с хиляди изкушения, но всички имат същите три неща в своята сърцевина: похотта на очите, похотта на плътта и тщеславието на живота (1 Йоан 2:16). Можем само да разпознаваме тези изкушения и да се борим с тях като напояваме сърцата и умовете си с истина. Бронята на Христовия войн в духовната битка включва само едно оръжие за отбрана – меча на Духа, който е Божието Слово (Ефесяни 6:17). Познаването в дълбочина на Библията ще постави меча в ръцете ни и ще ни направи победоносни над изкушенията.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какви са били смисълът и целта на изкушенията на Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries