settings icon
share icon
Въпрос

Защо Исус трябваше да претърпи толкова много страдания?

Отговор


Исая 52:14 заявява: „Както мнозина бяха ужасени от Тебе - толкова беше обезобразен видът Му, повече от който и да било човек, и изгледът Му - от който и да било от човешките синове”. Исус пострада много тежко по време на съдебния процес, на изтезанията и при разпъването на кръст (Матей 27; Марк 15; Лука 23; Йоан 19). Макар Неговото физическо страдание да бе ужасно, то не беше нищо в сравнение с духовното терзание, което изживя. Второ Коринтяни 5:21 казва: „Който за нас направи грешен Онзи, Който не знаеше грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога.” Исус носеше тежестта на греховете на целия свят върху Себе Си (1 Йоаново 2:2). Грехът накара Исус да извика: „Боже Мой, Боже Мой, защо си ме оставил?” (Матей 27:46). Затова, колкото и брутални да бяха физическите страдания на Исус, те не бяха нищо в сравнение с това, че трябваше да понесе нашите грехове и да умре, за да плати наказанието за тях (Римляни 5:8).

Исая предсказва страданието на Исус с ясни думи: „Той беше презрян и отхвърлен от хората, човек на скърби и навикнал на печал; и както човек, от когото хората отвръщат лице, презрян беше и за нищо не Го счетохме. Но Той беше наранен поради нашите престъпления, беше бит поради нашите беззакония; върху Него дойде наказанието, донасящо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме” (Исая 53:3, 5). Псалм 22:14-18 е друг красноречив откъс, който предсказва страданието на Месията: „Разлях се като вода и се разглобиха всичките ми кости; сърцето ми стана като восък, разтопява се сред вътрешностите ми. Силата ми изсъхна като черепка и езикът ми прилепна за челюстите ми; и Ти си ме свел в пръстта на смъртта. Защото кучета ме обиколиха; тълпа от злодеи ме обкръжи; прободоха ръцете ми и краката ми. Мога да преброя всичките си кости, хората се взират в мен и ме гледат. Разделиха си дрехите ми и за облеклото ми хвърлиха жребий.”

Защо Исус трябваше да пострада толкова лошо? Някои мислят, че физическото изтезание на Исус е било част от Неговото наказание заради нашите грехове. Това е вярно, но само до известна степен. В същото време мъченията, които понесе Исус, говорят повече за омразата и жестокостта на човечеството, отколкото за Божието наказание за греха. Абсолютната омраза на Сатана към Бог и към Исус със сигурност беше част от мотивацията зад непрестанните изтезания и оскърбления. Страданието, което се стовари върху Исус е върховният пример за омразата и яростта, които грешният човек изпитва към святия Бог (Римляни 3:10-18).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Исус трябваше да претърпи толкова много страдания?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries