settings icon
share icon
Въпрос

Имаше ли Исус братя и сестри?

Отговор


Братята на Исус са споменати в няколко стиха в Библията. Матей 12:46, Лука 8:19 и Марк 3:31 казват, че майката на Исус заедно с Неговите братя дошли да Го видят. Библията ни казва, че Исус имал четири братя: Яков, Йосиф, Симон и Юда (Матей 13:56). В Йоан 7:1-10 неговите братя отиват на празника, докато Исус остава в Галилея. В Деяния 1:14 Неговите братя и майка са описани, че се молят заедно с учениците. Галатяни 1:19 споменава, че Яков бил брат на Исус. Най-естественото заключение от тези откъси е да се тълкува, че Исус е имал действителни кръвни полу-братя.

Някои римокатолици твърдят, че тези „братя” били в действителност братовчеди на Исус. Във всеки случай, обаче, се използва конкретната гръцка дума за „брат”. Макар, че думата може да се отнася и за други роднини, нейното нормално и буквално значение е физически брат. Има гръцка дума за „братовчед”, и тя не е била използвана. Освен това, ако те били братовчеди на Исус, защо ги описват толкова често около Мария, майката на Исус? Няма нищо в контекста на ситуациите, в които майка Му и братята Му идват да Го видят, което дори да намеква, че те били някакви други, а не Неговите буквални, кръвно-свързани полубратя.

Втори римокатолически аргумент е, че братята и сестрите на Исус били децата на Йосиф от предишен брак. Без никакви библейски доказателства е измислена цяла теория, че Йосиф е значително по-възрастен от Мария, че е бил женен преди това, че е имал множество деца, а след това остава вдовец преди да се ожени за Мария. Проблемът с тази хипотеза е, че Библията дори не намеква, че Йосиф е бил женен, или че е имал деца преди да се ожени за Мария. Ако Йосиф е имал поне шест деца преди да се ожени за Мария, защо те не са споменати в случая с пътуването на Йосиф и Мария до Витлеем (Лука 2:4-7) или в тяхното пътешествие до Египет (Матей 2:13-15), или при тяхното завръщане в Назарет (Матей 2:20-23)?

Няма библейски основания да вярваме, че тези братя и сестри са нещо друго, освен истински деца на Йосиф и Мария. Тези, които се противопоставят на идеята, че Исус е имал полу-братя и полу-сестри, правят това не защото са го прочели в Писанието, но от предварително съставената си позиция за вечната девственост на Мария, която сама по себе си очевидно не е библейска: „Но той (Йосиф) не я (Мария) познаваше докато тя роди първородния си син; и Го нарече Исус” (Матей 1:25). Исус е имал природени братя и сестри, които били децата на Йосиф и Мария. Това е ясното и недвусмислено учение на Божието Слово.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Имаше ли Исус братя и сестри?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries