settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че Исус е нашият посредник?

Отговор


Посредник е този, който посредничи, т.е. някой, който действа като посредник да работи с противоположни страни, за да постигне споразумение. Посредникът се стреми да повлияе на несъгласието между двете страни с цел разрешаване на спора. Има само едни Посредник между човечеството и Бога и това е Исус Христос. В тази статия ще видим защо Бог има спор с нас, защо Исус е нашият посредник и защо сме обречени, ако се опитаме да представим себе си сами пред Бог.

Бог има спор с нас поради греха. Грехът е описан в Библията като престъпване на Божия закон (1 Йоаново 3:4) и въставане срещу Бог (Второзаконие 9:7; Исус Навиев 1:18). Бог мрази греха, а грехът застава между всички нас и Него. „Няма праведен нито един" (Римляни 3:10). Всички човеци са грешници заради греха, който сме наследили от Адам, както и греха, който вършим ежедневно. Единственото справедливо наказание за този грях е смърт (Римляни 6:23), не само физическа смърт, а вечна смърт (Откровение 20:11–15). Законното наказание за греха е вечност в ада.

Нищо, което можем да направим сами, не би било достатъчно да посредничи между нас и Бог. Колкото и добри дела да направим или колкото и да спазваме закона няма да ни направи достатъчно праведни да застанем пред святия Бог (Исая 64:6; Римляни 3:20; Галатяни 2:16). Без посредник сме обречени да прекараме вечността в ада, тъй като самостоятелно спасение от греховете ни е невъзможно. Но все пак има надежда! „Защото има само един Бог и един посредник между Бога и човеците, човекът Христос Исус." (1 Тимотей 2:5). Исус представя онези, които са положили вярата си в Него пред Божия трон на благодат. Той посредничи за нас, подобно на адвокат, който защитава клиента си, казвайки на съдията: „Ваша светлост, моят клиент е невинен по всички обвинения срещу него." Това е вярно също и за нас. Някой ден ще се изправим пред Бог, но ще го сторим като напълно опростени грешници поради Исусовата смърт заради нас. „Адвокатът на защитата" е поел наказанието вместо нас!

Виждаме още доказателство за тази утешителна истина в Евреи 9:15: „Той е посредник на нов завет по тая причина, щото призваните да получават обещаното вечно наследство чрез смъртта, станала за изкупване престъпленията, извършени при първия завет." Можем да застанем пред Бог, облечени в праведността на Самия Христос, поради великия Посредник. На кръста Исус разменил нашия грях за Своята праведност (2 Коринтяни 5:21). Неговото посредничество е единственото средство за спасение.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че Исус е нашият посредник?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries