settings icon
share icon
Въпрос

Исус Христос бил ли е женен?

Отговор


Исус Христос категорично не се е женил. Днес има популярни митове, които говорят за Христос, че е бил женен за Мария Магдалена. Този мит е абсолютно погрешен и не почива на никакви богословски, исторически или библейски доказателства. Макар няколко гностически евангелия да споменават, че Исус е имал близки взаимоотношения с Мария Магдалена, нито едно от тях не заявява ясно, че Исус е бил женен за нея, или е имал някакви романтични отношения с нея. Те стигат най-много до това, че Исус е целунал Мария Магдалена, което може да се разбере просто като сведение за „приятелска целувка”. Освен това, дори гностическите евангелия директно да казват, че Исус е бил женен за Мария Магдалена, те нямат авторитет, тъй като са доказани, че са фалшификации, измислени, за да създадат гностически възглед за Исус.

Ако Исус е бил женен, Библията щеше да ни каже това, или щеше да има някое недвусмислено твърдение за този факт. Писанието няма да мълчи напълно по такъв важен въпрос. Библията споменава майката на Исус, осиновилия го баща, природените братя и сестри. Защо ще пренебрегне споменаването на факта, че Исус е имал жена? Тези които вярват/поучават, че Исус е бил женен, правят това в опит да Му придадат по-човешки черти, да Го направят по-обикновен, да прилича повече на останалите хора. Хората просто не искат да повярват, че Исус беше Бог в плът (Йоан 1:1, 14; 10:30). Затова те измислят и вярват на митове за Исус, според които той е бил женен, имал е деца и е бил обикновено човешко същество.

Един вторичен въпрос би бил: „Можеше ли Исус Христос да бъде женен?” Няма нищо греховно в това човек да се ожени. Няма нищо греховно в това да имаш сексуални отношения в брака. Затова, да, Исус можеше да бъде женен и все още да бъде безгрешен Божий Агнец и Спасител на света. В същото време няма библейско основание Исус да се ожени. Това не е същността на този дебат. Тези, които вярват, че Исус е бил женен не вярват, че Той е бил безгрешен, или че е бил Месията. Но Бог не изпрати Исус да се ожени и да има деца. Марк 10:45 ни казва защо дойде Исус: „Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи и да даде живота Си откуп за мнозина.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Исус Христос бил ли е женен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries