settings icon
share icon
Въпрос

Как е изглеждал Исус?

Отговор


Библията никога не е давала никакво описание на физическия вид на Христос. Най-близкото нещо до описание се намира в Исая 53:2б: „Нямаше вид, нито великолепие, че да погледнем на Него, нито изглед, че да Го харесаме.“ Всичко това ни показва, че външният вид на Исус е бил като на всеки друг човек – Той е изглеждал обикновено. Исая тук пророкувал, че идващият страдащ Слуга ще се въздигне от нисше положение и няма да носи никой от обичайните символи на царското достойнство като Неговата истинска същност ще бъде видима само за проницателното око на вярата.

Исая продължава да описва вида на Христос както ще се появи бичуван преди разпятието Си. „Толкова беше обезобразен видът Му, повече от който и да било човек, и изгледът Му – от който и да било от човешките синове“ (Исая 52:14). Тези думи описват нечовешката жестокост, която Той изстрадал дотам, че вече не приличал на човек (Матей 26:67, 27:30; Йоан 19:3). Видът Му бил толкова ужасен, че хората Го гледали потресени.

Повечето от изображенията на Исус, които имаме днес, вероятно не са точни. Исус бил евреин, така че сигурно бил с тъмни кожа, очи и коси. Това е далечен отзвук от светлокосия, синоок и светлокож Исус на много от съвременните изображения. Едно нещо е ясно: ако беше важно за нас да знаем точно как е изглеждал Той, Матей, Петър и Йоан, които са прекарали три години с него, сигурно биха могли да ни представят точно описание, както и неговите собствени братя Яков и Юда. Но тези новозаветни автори не ни предоставят подробности за Неговите физически черти.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как е изглеждал Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries