settings icon
share icon
Въпрос

Защо Исус позволи на демоните да влязат в стадото свине?

Отговор


Историята за Исус, който прогонва легион демони в стадо свине, се намира в Матей 8:28-34; Марк 5:1-20 и Лука 8:26-39. Само в Матей се споменава по-видният от двамата бесновати, които са участвали. Демонизирани са хора, чиито умове са под контрола на зъл дух или духове. Фактът, че подобни явления са били особено видни през дните на земното служение на Христос, съответства на усилията на Сатана да противодейства на Божият план. То също така ни позволява да станем свидетели на духовната война, в която нашият Спасител е бил постоянно въвлечен. Демоните са знаели точно кой е Исус - "Божият Син" - и са били наясно с окончателната си гибел (Матей 8:28-29).

Докато Исус пътува в хълмистата местност на изток от река Йордан, пътят на този човек, който е управляван от демони и живее сред гробове, се пресича с този на Исус. Благодарение на физическата сила, която демоните давали на човека, той успявал да скъса и да отхвърли веригите, с които хората се опитвали да го вържат. Когато демоните помолили Исус да им позволи да влязат в едно стадо свине, Той им разрешил. Те влeзли в свинете, хвърлили се по стръмния бряг в езерото и се удавили. По този начин Исус изяви властта Си и осуети злата цел, която демоните имаха.

Защо демоните молят да им бъде позволено да влязат в свинете, не е ясно от разказа. Може би, защото не са искали да напускат района, където успешно са вършили злини си сред хората. Може би са били привлечени от нечистите животни заради собствената си мръсотия. Възможно е демоните да са отправили тази странна молба, защото това е бил последният им шанс да избегнат смъртта си в Бездната - мястото на заточение, на което са обречени злите духове (Откровение 9:1-6). Каквито и да са били мотивите им, от разказа става ясно, че демоните са имали малко собствена власт и не са били в състояние да направят нищо без разрешението на Исус. Като християни можем да се утешим със знанието, че силите на врага върху душите ни са под пълния контрол на Бога и могат да действат само по начин, който Той позволява.

Библията не ни обяснява мотивите на Исус, но изявяването на Неговата суверена власт над демоните може да е една от причините, поради които Исус ги е изпратил при прасетата. Ако собствениците на прасетата са били евреи, Исус може да ги е упреквал, че нарушават Мойсеевия закон, който забранява на евреите да ядат или държат нечисти животни като свинете (Левит 11:7). Ако собствениците на свинете са били езичници, може би Исус е използвал това чудотворно събитие, за да им покаже злобата на злите духове, под чието влияние са живели, както и да покаже Своята собствена сила и власт над творението. Във всеки случай собствениците са били толкова ужасени от присъствието на такава духовна сила, че не поискали обезщетение за загубата на собствеността си и са помолили Исус да напусне района. Хората са били потресени, но не се покаяли - не искали повече да се докоснат до Исус Христос. Това показва твърдостта на сърцата им и желанието им да останат в греха. Изцеленият бесноват, от друга страна, демонстрира истинската вяра и покаянието на промененото сърце и моли да му бъде позволено да последва Исус. Може би несъмнената разлика между спасените и неспасените е била урок за учениците и за всички, които са станали свидетели на събитието. Исус изпрати изцеления човек, като му даде поръчение, което той с радост изпълни: "Върни се у дома при семейството си и им разкажи колко много направи Господ за теб и как те помилва" (Марк 5:17-20).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Исус позволи на демоните да влязат в стадото свине?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries