settings icon
share icon
Въпрос

Какво се е случило през детството на Исус?

Отговор


Никъде другаде освен в Лука 2:41-52 Библията не ни разказва нищо за младостта на Исус. От тази случка ние разбираме определени неща за детството на Исус. Първо, Той бил син на родители, които набожно изпълнявали своите религиозни обязаности. Както изисквала вярата, Йосиф и Мария предприели годишното поклонение към Ерусалим за Празника на Пасхата. Освен това, те завели своя 12-годишен син да отпразнува Своя първи Празник като подготовка за Своя бар-мицвах на 13-годишна възраст, когато еврейските момчета празнували своя преход към зрелостта. Тук виждаме типично момче в типично семейство от това време.

Също така виждаме в тази история, че спирането на Исус в храма не било нито пакостливо, нито непочтително, а естествен резултат от знанието Му, че Той трябва да бъде в дома на Своя Отец. Учудването на храмоучителите от Неговата мъдрост и знания говори за Неговите необичайни способности, а Неговото слушане и задаване на въпроси към по-възрастните от Него показва, че Той отдавал пълно уважение, заел ролята на ученик както подобава на дете на Неговата възраст.

От тази случка до кръщаването Му на 30-годишна възраст всичко, което знаем за младостта на Исус, било, че Той напуснал Ерусалим и се върнал в Назарет с родителите Си и „им се покоряваше“ (Лука 2:51). Той изпълнявал дълга Си към своите земни родители като се подчинявал на петата заповед, важна част от съвършеното покоряване на Мойсеевия закон, който Той изпълнявал заради нас. Освен това, всичко, което знаем, е , че „Исус напредваше в мъдрост, в ръст и в благоволение пред Бога и човеците“ (Лука 2:52).

Очевидно това е всичко, което Бог е определил да знаем. Има някои небиблейски писания, които съдържат истории за младостта на Исус (например Евангелието на Тома). Но няма начин да знаем дали някои от тези истории са верни и достоверни. Бог е избрал да не ни казва много за детството на Исус – така че трябва да Му се доверим, че ни е информирал за всичко, което имаме нужда да знаем.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се е случило през детството на Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries