settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че Исус е Сина на Бога?

Отговор


Исус не е Божий Син по начина, по който ние мислим за баща и син. Бог не се е женил и да има син. Исус е Божий Син в смисъл, че Той е Бог, изявен в човешка форма (Йоан 1:1, 14). Исус е Божий Син в това, че беше заченат от Святия Дух. Лука 1: 35 заявява, „Ангелът в отговор й рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син.” В библейски времена изразът „човешки син” се употребяваше да опише човешко същество. Синът на човек е човек.

По време на процеса пред еврейските водачи, първосвещеника попита Исус, „Заклевам Те в живия Бог да ни кажеш: Ти ли си Христос Божият Син?” (Матей 26:63). Исус отговори, „Ти рече. Но казвам ви, от сега нататък ще видите Човешкия Син седящ отдясно на силата и идещ на небесните облаци.” (Матей 26:64). Еврейските водачи в отговор обвиниха Исус в богохулство (Матей 26:65-66). По-късно, пред Понтий Пилат, „Юдеите му отговориха: Ние си имаме закон и по тоя закон Той трябва да умре, защото направи Себе Си Божий Син.” (Йоан 19:7) Защо твърдение, че си „Син на Бог” се смяташе за богохулство и беше достойно за смъртна присъда? Еврейските водачи разбраха точно това, което Исус имаше предвид чрез фразата „Син на Бог”. Да бъдеш „Синът на Бога”да бъдеш от същата природа като Бога. „Синът на Бога” е „от Бога”. Твърдението, че е от същата природа като Бога, или всъщност „да бъде Бог”, беше богохулство за еврейските водачи; затова, те искаха смъртта на Исус. Евреи 1:3 изразява това много ясно, „Синът е сияние на Неговата слава, и отпечатък на Неговото същество...”

Друг пример може да бъде намерен в Йоан 17:12, където Юда е описан като „син на погибелта.” Йоан 6:71 ни казва, че Юда беше син на Симон. Какво означава Йоан 17:12, описвайки Юда като „син на погибелта”? Думата „погибел” означава „разрушение, унищожение, загуба.” Юда не беше буквално син на „разрушение, унищожение, загуба” – но тези неща бяха идентичност на живота на Юда. Юда беше проява на погибел. В същия смисъл Исус е Сина на Бога. Синът на Бога е Бог. Исус е изявения Бог (Йоан 1:1, 14).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че Исус е Сина на Бога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries