settings icon
share icon
Въпрос

Как Исус да бъде Господ на живота ми?

Отговор


Ключът е разбирането, че Исус вече е Господар на живота ви. Ние не правим Исус Господ. Исус е Господ. Това, което трябва да направим, е да се покорим на Негово господство. Друга дума, подходяща за отговор на въпроса за Господството на Исус е „подчинение“. Да се подчиняваш означава да се поддадеш на волята и контрола на друг, а в контекста на християнството това е да отстъпваш пред волята и контрола на Исус Христос. Това означава, че когато Писанието заповядва на вярващите да се обичат (Йоан 5:17), това е, което трябва да се направи. Това означава, че когато Писанието казва, че не трябва да прелюбодействаме или да крадем (Изход 20: 14-15), тези неща не трябва да се правят. Трябва да се разбере, че подчинението на Божиите заповеди е свързано с християнския растеж и зрялост и не е свързано с това да станеш християнин. Човек става християнин само чрез вяра в Христос, не чрез дела (Ефесяни 2: 8-9).

Трябва да осъзнаем, че пълното подчинение не може да бъде постигнато само чрез желание това да бъде направено или чрез силата на нечия вътрешна същност. Това няма да се случи просто защото ние „решаваме“ да го направим, защото дори вярващите са склонни към греховно поведение и мисли, въпреки работата и силата на Светия Дух. За да бъдем послушни, трябва да разчитаме на силата, предоставена от обитаващия Свети Дух (Йоан 14: 16-17). Това само по себе си е акт на подчинение, тъй като в Ефесяни 5:18 ни е заповядано да бъдем изпълнени с Духа. Това не означава, че вярващият получава повече от Духа, а по-скоро Духът получава повече от вярващия - това е цялата идея на подчинението. Изпълването с Духа отстъпва на контрола на Духа. На практика това се случва, когато вярващият реагира положително на воденето на Светия Дух. Това не означава да сме в целодневна християнска служба, въпреки че и това може да бъде включено. По-скоро се отнася за ежедневните решения, които взимаме, като например да отговорим любезно на някой, който е бил груб например (Римляни 12:17); да бъдем искрени в общуването си с другите (Ефесяни 4:25); да бъдем честни в нашите бизнес сделки (Ефесяни 4:28); или прекарване на време в молитва и изучаване на Божието Слово, както ни е заповядано (2 Тимотей 2:15). Това са само няколко примера за ежедневни решения, които демонстрират подчинение на Христос.

Също така е важно да се отбележи, че дори когато не успяваме да се подчиним, Бог е предвидил това, за да можем да останем в общение с Него. Първо Йоан 1: 9 казва: „ Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда. .“ Дори това е част от подчинението - да изповядаме греховете си пред Бог, за да можем да останем в общение с Него. Важно е да се отбележи, че когато възникнат тежки решения, първото нещо, което трябва да направим, е да се молим, молейки Господ да ни помогне да вземем правилното решение и / или да бъдем послушни на това, което вече знаем, посочено точно в Словото.

За да обобщим идеята за Господството на Христос, тя не се състои от един акт на послушание, а по-скоро се измерва със сбора на нашето послушание и не може да бъде постигната с нашите собствени сили, а с мощта, с която разполагаме от обитаващия в нас Свети Дух. Ние сме най-силни, когато разчитаме на Него (2 Коринтяни 12:10).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как Исус да бъде Господ на живота ми?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries