settings icon
share icon
Въпрос

Къде е бил Йосиф, когато Исус бил възрастен?

Отговор


Последният път, когато в Библията се споменава Йосиф, е когато Исус бил на дванадесет години. На връщане от пътуване до Ерусалим Исус останал разделен от родителите Си, които накрая Го намират в храма да разговаря с учителите. По ирония времето, когато Исус заявил, че Той трябва да се погрижи за работите на Своя небесен Отец, съвпада с прекъсването на споменаването на неговия земен баща (Лука 2:41-50).

Тъй като Йосиф повече не е споменат, повечето учени приемат, че той е умрял по някое време преди Исус да започне общественото Си служение. Докато стигнем до сватбата в Кана, Йосиф осезаемо липсва. Там виждаме Мария, но не се споменава Йосиф. Вероятно част от причината Исус да остане вкъщи докато навърши 30 години е, че Той поел отговорността да се грижи за семейството.

Теорията, че Йосиф бил починал преди Исус да стане възрастен, се подкрепя допълнително от факта, че когато бил на кръста, Исус наредил на апостол Йоан да се грижи за майка Му (Йоан 19:26-27). Йосиф трябва да е бил починал допреди разпъването на кръста, иначе Исус никога нямаше да остави Мария на грижите на Йоан. Ако Йосиф беше още жив, Исус нямаше да каже: „Сега, майко, те оставям на Йоан." Йосиф щеше веднага да отвърне: „Почакай, това е моя отговорност да се погрижа за нея." Само вдовица би била поверена на грижите на някого извън непосредственото семейство.

Някои смятат, че вероятно Йосиф е починал малко след началото на общественото служение на Исус. Това е невероятно, тъй като ако Йосиф беше умрял по време на тригодишното служение на Христос, това щеше да е основно събитие; Исус несъмнено щеше да отиде на погребението заедно със Своите ученици и поне един от евангелистите щеше да го е записал. Въпреки че не знаем със сигурност, най-вероятната версия е, че Йосиф е починал по някое време преди Исус да започне Своето земно служение.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Къде е бил Йосиф, когато Исус бил възрастен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries