settings icon
share icon
Въпрос

Кои са Свидетелите на Йехова и какво вярват те?

Отговор


Сектата, позната днес като Свидетели на Йехова, води началото си в Пенсилвания 1870 година, от един курс за библейско изучаване, започнат от Чарлз Тейз Ръсел. Ръсел наименувал групата си „Изучаване на Библията Хилядолетна зора”. Чарлз Т. Ръсел започва да пише поредица от книги, които нарича „Хилядолетна зора”, разпростряла се в шест тома преди смъртта му и съдържаща голяма част от теологията, която поддържат сега Свидетелите на Йехова. След смъртта на Ръсел през 1916 г., съдия Дж. Ф. Ръдърфорд, приятел на Ръсел и последовател, написва седмия и последен том на серията „Хилядолетна зора”, „Завършената мистерия”, през 1917. Библията Стражева кула и цялото общество са основани през 1886 и бързо се превръщат в средство, чрез което движението „Хилядолетна зора” започва да разпространява своите виждания сред другите. Групата е известна като „руселитите” до 1931, когато, в резултат на разделение в организацията, тя е преименувана на „Свидетелите на Йехова”. Групата, от която се отделя, става известна като „Библейски ученици”.

В какво вярват Свидетелите на Йехова? Внимателното изследване на тяхната доктринална позиция по такива предмети като Божествеността на Исус, Спасението, Триединството, Светият Дух, Изкуплението и т.н., показва, без съмнение, че те не се придържат към православните християнски позиции по тези въпроси. Свидетелите на Йехова вярват, че Исус е архангел Михаил, най-висшето създадено същество. Това противоречи на много стихове, които ясно заявяват, че Исус е Бог (Йоан 1:1,14; 8:58; 10:30). Свидетелите на Йехова вярват, че спасението се получава чрез комбинация от вяра, добри дела и послушание. Това противоречи на безброй стихове, които заявяват, че спасението се получава чрез вяра (Йоан 3:16; Ефесяните 2:8-9; Тит 3:5). Свидетелите на Йехова отхвърлят Триединството, вярвайки, че Исус е бил сътворен, а Светият Дух е основно силата на Бог. Свидетелите на Йехова се придържат към теория за изкупление, в която Исусовата смърт плаща само за това, което човечеството е загубило, когато Адам съгреши – а именно правото на съвършен живот на Земята. Следователно, те вярват в комбинацията вяра+дела, където греха и смъртта са свободно изкупени от Христос, но физическото усъвършенстване се постига чрез лични усилия, съчетани с вяра в Христос.

Как Свидетелите на Йехова обосновават тези небиблейски доктрини? (1) Те твърдят, че църквата през вековете е повредила Библията, и (2) Те са превели наново Библията в един превод, който те наричат Нов световен превод. Библията Стражева кула и цялото общество променят текста на Библията, за да го напасне към фалшивата си доктрина – вместо да основат тяхното учение на това, което Библията учи. Новият световен превод преминава през многобройни редакции, тъй като Свидетелите на Йехова откриват все повече и повече стихове, които противоречат на техните доктрини.

Лесно е да се докаже, че Свидетелите на Йехова са секта, която съвсем леко се основава на Писанието. Стражева кула базира своята вярвания и доктрини върху оригиналните и разширените поучения на Чарлз Тейз Ръсел, съдия Джоузеф Франклин Ръдърфорд, както и техните последователи. Управителното тяло на Библията Стражева кула и цялото общество е единственият орган в сектата, който има властта да тълкува Писанието. С други думи, това, което казва управителното тяло относно всички библейски пасажи, се възприема като последната дума и силно не се одобрява независимото мислене. Това е в пряко противоречие с предупреждението на Павел към Тимотей (а също и към нас) за изучаване, за да покаже себе си одобрен от Бога, работник, който да не се срамува, излагайки право Словото на Бог. Това предупреждение, намиращо се в 2 Тимотей 2:15, е ясно указание от Бог към всяко от Неговите деца в тялото на Христос, да бъде като християните от Берия и да изучава Писанията ежедневно, за да видим дали нещата, на които ни учат, са в съответствие с това, което Неговото Слово има да каже по този въпрос.

Свидетелите на Йехова трябва да бъде похвалени за техните „благовестителски усилия”. Вероятно няма религиозна група, която да е по-вярна в призванието си да разнася посланието, от Свидетелите на Йехова. За съжаление, посланието е пълно с изкривявания, заблуди и фалшива доктрина. Нека Господ отвори очите на Свидетелите на Йехова за истината на Евангелието и истинското учение на Божието Слово.

За повече информация, ние препоръчваме: http://svidetelinajehovafakti.org/

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са Свидетелите на Йехова и какво вярват те?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries