settings icon
share icon
Въпрос

Какво е израелогия?

Отговор


Израелогията е областта на богословските изследвания, специално фокусирана върху това, което Библията учи за Израел. Ключовият автор по този въпрос през последните години е д-р Арнолд Фрухтенбаум, основател на служенията Ариел. Неговият основен фокус е да покаже пълнотата на Писанието относно земята и народа на Израел. Д-р Фрухтенбаум изрично отхвърля богословието за замяна (убеждението, че църквата е заменила Израел от Стария Завет). Както отбелязва диспенсационализмът: „с ясното си разграничение между Израел и Църквата, всъщност може да се осигури систематизирана библейска доктрина за Израел“.

Работата на Фрухтенбаум често се възприема от онези, които държат на диспенсационализма, и до голяма степен се отхвърля от онези, които не държат на него. Изучаването на израелогия обаче предлага много прозрения за всички вярващи. Например, израелогията показва как и църквата, и Израел имат роля сега. Църквата е призована, както са били ранните апостоли и християни, да споделя евангелското послание с еврейския народ като една от многото нации, включени във Великото поръчение (Матей 28: 18-20).

Също така, възгледът ни за Израел формира възгледа ни за Моисеевия закон в Стария Завет. Израелогията изследва как ранната църква се е справяла с практиката на юдаизма и се застъпва за четенето и изучаването на старозаветните писания.

Краен, важен резултат от изучаването на израелогията е по-задълбоченото уважение към съвременните евреи. Нарастващият антисемитизъм в някои части на света често хвърля Израел в силно негативна светлина. Един правилен библейски възглед за Израел обаче отбелязва високия възглед на Бог за Израел и неговото бъдеще. Християните са призвани да показват любов към израелския народ и да се молят за тях (Псалм 122: 6).

Израелогията е често пренебрегвана сред християните, може би поради предубедени вярвания, свързани с крайните времена или заместваща теология. Всички християни обаче са призовани да учат, за да се покажат одобрени (2 Тимотей 2:15). Нашето проучване трябва да включва това, което Библията учи за хората на Авраам и земята, която Бог им е обещал (Битие 12: 1-3).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е израелогия?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries