settings icon
share icon
Въпрос

Защо Бог избра Израел да бъде Негов избран народ?

Отговор


Говорейки за народа на Израел, Второзаконие 7:7-9 ни казва: „Господ не ви предпочете, нито ви избра затова, че сте по-многобройни от останалите племена; защото вие сте най-малобройни от всички племена, но понеже Господ ви възлюби и за да опази клетвата, с която се е клел на бащите ви, затова Господ ви изведе със силна ръка и ви изкупи от дома на робството, от ръката на египетския цар фараона. И така, да знаеш, че Господ, твоят Бог, е Бог, верният Бог, Който пази до хиляда поколения завета и милостта към онези, които Го обичат и пазят заповедите Му.”

Бог избра народа на Израел да бъдат хората, чрез които Исус Христос да се роди – Спасителя от греха и смъртта (Йоан 3:16). Бог първо обеща Месията след грехопадението на Адам и Ева (Битие глава 3). Бог по-късно потвърди, че Месията ще дойде от линията на Авраам, Исаак и Яков (Битие 12:1-3). Исус Христос е основната причина, поради която Бог избра Израел да бъдат Неговите избрани хора. Бог не е нужно да има „избрани хора”, но Той реши да го направи по този начин. Исус трябваше да дойде от някоя нация хора и Бог избра Израел.

Въпреки това, Божията причина да избере народа на Израел, не е единствено за целите на раждането на Месия. Божието желание за Израел беше те да отидат и да поучават другите за Него. Израел трябваше да бъде нация от свещеници, пророци и мисионери по света. Божието намерение беше Израел да бъде отделени хора, една нация хора, която да сочи на другите към Бог и Неговото обещано промисляне за Изкупител, Месия и Спасител. В по-голямата си част, Израел се провали в тази задача. Въпреки това, Божията основна цел за Израел, да доведе Месия и Спасител, беше изпълнена съвършено в Личността Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо Бог избра Израел да бъде Негов избран народ?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries