settings icon
share icon
Въпрос

Какво е излямизъм?

Отговор


Ислямизмът е различен от исляма. Ислямът е религия с няколко клона, докато ислямизмът е религиозно и политическо движение в рамките на исляма, основано на определени буквални тълкувания на Корана. По-специално, ислямизмът се стреми да въведе в обществото шериата, моралната и религиозна система от закони, която идва от Корана. Шериатът определя строг морален кодекс за почти всеки аспект от обществения и личния живот – всичко от търговските разпоредби до личната хигиена – и тълкува думата ислям (което означава „подчинение“) съвсем буквално като изисква всеки човек или да се подчини на шериата, или да умре .

Ислямизмът е до голяма степен политически по своето естество. Ислямистите се интересуват от завоюване. Някои ислямисти вярват, че най-добрият начин да се направи това е чрез революция или нашествие, налагане на ислямизма в света чрез терор и държавна власт. Други смятат, че е по-добре да постигнат целите си чрез реформиране на обществото като започнат от най-ниските слоеве.

Поради тероризма, който ислямизмът е предизвиква, има много насаден страх към мюсюлманите. Част от този страх е основателен. Дилемата за приемане на вярата или смърт е много реален и ужасяващ аспект на ислямизма. Но християните трябва да не забравят, че докато всеки ислямист е мюсюлманин, не всеки мюсюлманин е ислямист. Всъщност, много мюсюлмани са преследвани от ислямисти, защото не искат да се придържат към шериата или защото идват от неправилната секта на исляма или живеят в неправилната общност.

Какъв е библейският отговор на ислямизма? Вярващите в Исус Христос трябва да мислят за своите врагове като за хора, които са изгубени и са изправени пред вечност без Христос. Ислямистите са хванати в капана на тъмна и отчаяна религия, изпълнявайки волята на Сатана, докато си мислят, че изпълняват волята на Бог. Исус предсказа хора като ислямистите: „Даже настава час, когато всеки, който ви убие, ще мисли, че принася служба на Бога.“ (Йоан 16:2).

Християните трябва да се утешават от факта, че този свят не е нашият окончателен дом. Дали ще „спечелим“ войната срещу тероризма и ислямизма не е основната грижа на християните. Исус каза: „Моето царство не е от този свят; ако царството Ми беше от този свят, служителите Ми щяха да се борят да не бъда предаден на юдеите. Но сега царството Ми не е оттук.” (Йоан 18:36). Когато се изправи пред смъртта от ръката на враговете Си, Исус напомни на всички, че Неговите хора не са тук като победители, а като спасители – ние сме посланици на Христовата любов и прошка (2 Коринтяни 5:20).

“Чули сте, че е било казано: „Обичай ближния си, а мрази неприятеля си. Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и се молете за онези, които ви гонят, за да бъдете синове на вашия Отец, Който е на небесата;“ (Мат. 5:43-45) Ислямистите, които буквално следват Корана, са изпълнени с омраза и безпощадност към тези, които не се подчиняват на шериата; те не знаят нищо за любовта и прошката на Бог. Трябва да се молим за онези, хванати в капана на ислямизма, да видят истината за Исус Христос. Докато Павел „А Савел, като дишаше още заплахи и убийство срещу Господните ученици,“ (Деяния 9:1), той срещна Господ и се роди отново. Дано същото се случи и с лидерите на ислямизма.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е излямизъм?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries