settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява Светая Светих?

Отговор


Помещението, известно като Светая Светих, е най-вътрешната и най-свещена част от древната скиния на Мойсей и храма в Йерусалим. Светая Светих е била построена като идеален куб. В нея се е намирал само Ковчегът на завета - символ на специалните отношения на Израил с Бога. Достъп до Светая Светих имал само израилският първосвещеник. Веднъж годишно, на Йом Кипур, Деня на умилостивението, на първосвещеника се разрешавало да влезе в малкото помещение без прозорци, за да запали тамян и да поръси с кръвта на жертвено животно умилостивилището на Ковчега. По този начин първосвещеникът изкупуваше собствените си грехове и греховете на народа. Светая Светих беше отделена от останалата част на скинията/храма с завеса - огромна, тежка драперия, изработена от фин лен и синя, пурпурна и червена прежда и бродирана със златни херувими.

Бог каза, че ще се яви в Светая Светих (Левит 16:2); оттук и необходимостта от завесата. Съществува преграда между човека и Бога. До Божията святост не можеше да има достъп никой друг освен първосвещеника, и то само веднъж годишно. Божиите очи „са много чисти, за да гледат злото“ (Авакум 1:13), и Той не може да търпи никакъв грях. Завесата и сложните ритуали, предприемани от свещеника, напомняха, че човек не може да влиза небрежно или неуважително в Божието страхотно присъствие. Преди първосвещеникът да влезе в Светая Светих в Деня на умилостивението, той трябваше да се измие, да облече специални дрехи, да донесе горящ тамян, за да може димът да закрие очите му от пряка гледка към Бога, и да донесе със себе си жертвена кръв, за да извърши умилостивение за греховете (Изход 28; Левит 16; Евреи 9:7). Значението на Светая Светих за християните се крие в събитията около разпятието на Христос. Когато Исус умира, се случва нещо невероятно: „А Исус, като извика пак със силен глас, издъхна. И, ето, завесата на храма се раздра на две отгоре додолу;“ (Матей 27:50-51). Завесата не беше разкъсвана наполовина от някой човек. Това беше свръхестествено събитие, извършено със силата на Бога, за да се покаже нещо много конкретно: поради смъртта на Христос на кръста човекът вече не беше отделен от Бога. Старозаветната храмова система е остаряла, тъй като Новият завет е бил ратифициран. Вече нямаше да се налага да зависим от свещеници, които да извършват веднъж годишно жертвоприношения от наше име. Тялото на Христос беше „разкъсано“ на кръста, точно както беше разкъсана завесата в храма, и сега ние имаме достъп до Бога чрез Исус: „... имаме чрез кръвта на Исус дръзновение да влезем в светилището през новия и живия път, който Той е открил за нас през завесата, т. е. плътта Си,“ (Евреи 10:19-20).

Еднократната жертва на Христос премахва необходимостта от ежегодни жертви, които никога не могат да отнемат греховете (Евреи 10:11). Тези жертви бяха само предзнаменование за съвършената жертва, която щеше да дойде, тази на светия Божий Агнец, заклан за греховете на света (Йоан 1:29). Светая Светих, самото Божие присъствие, сега е отворено за всички, които идват при Христос с вяра. Там, където преди е имало внушителна преграда, пазена от херувими, Бог е отворил пътя чрез пролятата кръв на Своя Син.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява Светая Светих?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries