settings icon
share icon
Въпрос

Защо гълъбът често е използван като символ на Святия Дух?

Отговор


Кръщението на Господ Исус в реката Йордан е отбелязано и в четирите Евангелия. (Мат. 3:16; Марк 1:10; Лука 3:22; Йоан 1:32). Евангелист Лука казва: "и Святият Дух слезе върху Него в телесен образ като гълъб." Тъй като Святият Дух е точно това – дух – ние не можем да го видим. В този случай, обаче, Духът приема телесен образ и без съмнение е бил видян от хората. Гълъбът е емблематичен за чистота и безобидност (Мат. 10:16), и формата на гълъб при кръщението на Исус означава, че Духът, който слиза на Исус също е Дух на святост и невинност.

Друг символ, който също включва гълъб е разказът за Потопа и Ноевия ковчег в Битие 6-8. След като земята е била покрита с вода за определено време, Ной е искал да провери дали някъде се е появила суша и затова е изпратил един гълъб от ковчега. Гълъбът се връща с маслинова клонка в човката (Битие 8:11). От тогава маслиновата клонка е символ на мир. Символиката в историята за гълъба на Ной е, че Бог е обявил мир на човечеството след като Потопът е очистил земята от нечистотата. Гълъбът представлява Неговия Дух, който носи добри новини на помирение между Бог и човек. Разбира се, това е било само временно помирение, защото вечното и духовно помирение с Бога идва само чрез Исус Христос. Затова е важно, че Святият Дух е бил изобразен като гълъб при кръщението на Исус и така отново символизира мир с Бога.

На Петдесятница Святият Дух приема форма на „езици като огнени" (Деяния 2:3) за да покаже чудотворната сила на посланието на апостолите и техния радикално променен живот. Появата на Духа като гълъб при кръщението на Исус символизира нежния Спасител, който носи мир на човечеството чрез Своята саможертва.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо гълъбът често е използван като символ на Святия Дух?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries