settings icon
share icon
Въпрос

Как може да бъде съвършено небето (рая) ако нашите близки не са там?

Отговор


Думата съвършенство носи идеята за пълнота, т.е. отсъствие на загуба. Ако нещо е съвършено, то е завършено, пълно. Така как може раят да е съвършен ако някои хора липсват? Няма ли да е по-добре и нашите близки да са там?

Бог е съвършен (Псалм 18:30). Божието обиталище е съвършено. Божият план за спасение е съвършен. В Божия план (който е съвършен) Той покрива с правдата на Христос всички, които се доверяват на Него. Какво се случва с тези, които не вярват в Христос? Те отхвърлят съвършенството, отхвърлят Божието обиталище и отхвърлят самия Бог. Както се казва в Йоан 3:18: „Онзи, който вярва в Него, няма да бъде осъден, а който не вярва, вече е осъден, понеже не е повярвал в Единородния Божий Син.“ Да накараш хората да вярват по прнуда, да не обръщат внимание на своите грехове си или да заобиколят Христос би означавало да се развали съвършенството на небето.

Когато отидем в рая, нашата перспектива ще се промени. Нашата ограничена, земна перспектива ще бъде заменена от свята, небесна перспектива. Говорейки за вечното състояние, Откровение 21:4 казва, че Бог „ще обърше всяка сълза от очите им и смърт няма да има вече; нито ще има вече жалеене, нито плач, нито болка; защото предишното премина.” Липсата на нашите близки попада в категорията на болка или траур. Може би изобщо няма да имаме знание или спомен за тях. Може би ще разберем как отсъствието на нашите близки прославя Бога. „ Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат.” (1 Коринтяни 13:12). Междувременно ние приемаме с вяра, че това, което Бог казва за небето, е истина и че ще изпитваме съвършенство за цяла вечност.

За кратко описание на вечността вижте Откровение 21—22. Всичко е ново; всичко е прекрасно, славно и благословено. Това ще включва и нас. Нашите тяло, душа и дух ще бъдат напълно благословени. Грехът вече няма да бъде фактор и нашите мисли ще бъдат в съгласие с Божиите (1 Йоан 3:2). Бог има план да утеши Своя народ (Исая 40:1), да усъвършенства Своите изкупени (Евреи 10:14) и да се грижи за тях за цяла вечност (Псалм 23:6).

Точно сега нашето внимание не трябва да бъде върху това как можем да се радваме в рая или на вечното състояние без всичките ни любими хора там; по-скоро трябва да се съсредоточим върху това как можем да насочим нашите близки към вярата в Христос – така че всички заедно да бъдем там.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как може да бъде съвършено небето (рая) ако нашите близки не са там?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries