settings icon
share icon
Въпрос

Какво е хамартиология?

Отговор


Хамартиологията е изследване на греха. Хамартиологията се занимава с това как е възникнал грехът, как засяга човечеството и до какво ще доведе след смъртта. Да съгрешиш по същество означава да „пропуснеш целта“. Всички пропускаме Божия белег на праведност (Римляни 3:23). Тогава хамартиологията обяснява защо пропускаме знака, как пропускаме знака и последствията от пропускането му. По-долу виждаме някои важни въпроси от хамартиологията:

Какво е определението за грях? Грехът е описан в Библията като нарушение на Божия закон (1 Йоан 3:4) и бунт срещу Бога (Второзаконие 9:7; Иисус Навин 1:18).

Всички ли наследихме греха от Адам и Ева? Римляни 5:12 говори за това: „Затова, както чрез един човек грехът влезе в света и чрез греха смъртта, и по този начин смъртта мина във всички човеци, понеже всички съгрешиха. ”.

Всички грехове равни ли са пред Бога? Има степени на греха - някои грехове са по-лоши от други. В същото време, както по отношение на вечните последици, така и на спасението, всички грехове са еднакви. Всеки грях ще доведе до вечно осъждане (Римляни 6:23).

Как мога да разбера дали нещо е грях? Има неща, които Библията изрично споменава и обявява за грях. По-трудният въпрос е да се определи кое е греховно в области, които Библията не разглежда пряко.

Може да изглежда, че изучаването на депресираща тема като греха би било контрапродуктивно за християнина. В крайна сметка, не сме ли спасени от греха чрез кръвта на Христос? Да! Но преди да разберем спасението, първо трябва да разберем защо се нуждаем от спасение. Тук идва хамартиологията. Тя обяснява, че всички ние сме грешници – по наследство, по вменяване и по собствен личен избор. Показва ни защо Бог трябва да ни съди за нашите грехове. Хамартиологията посочва решението за греха – изкупителната жертва на Исус Христос. Когато наистина се сблъскаме с нашата грешна природа, ние започваме да разбираме дълбочината и широчината на природата на нашия велик Бог, който, от една страна, осъжда грешниците на ада в праведен съд, а след това, от друга страна, удовлетворява Неговото собствено изискване за съвършенство. Само когато разберем дълбочината на греха, можем да разберем Божията любов към грешниците.

Ключов стих от Писанието за Хамартиологията е Римляни 3:23-24, „Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога, а с Неговата благост се оправдават даром чрез изкуплението, което е в Христос Исус,“.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е хамартиология?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries