settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да разбера какво е Божието време?

Отговор


Първото нещо, което трябва да разберем за Божието време е, че то е съвършено, точно както всички Божии пътища са съвършени (Псалм 18:30; Галатяни 4:4). Божието време никога не е рано и никога не е късно. Всъщност от нашето раждане до момента, в който поемем последния си земен дъх, нашият суверен Бог изпълнява божествените си цели през живота ни. Той има пълен контрол над всичко и всички - от вечността до вечността. Нито едно събитие в историята не е повлияло на времето на Божия вечен план, който Той е създал преди основаването на света.

Някой би си помислил, че като разбере суверенитета на нашия Създател, търпението и чакането ще бъдат малко по -лесни. За съжаление обаче това не винаги е така. Нашата човешка природа може да направи изчакването на Божия идеален момент трудно. Всъщност, в суматохата на безумния ни живот, често ни е трудно да чакаме каквото и да било. Искаме това, което искаме сега. И с нашите съвременни технологични постижения често сме в състояние да получим това, което искаме сега. В резултат на това не само губим търпението си, но и все по -трудно разпознаваме Божия момент.

Търпението е духовен плод (Галатяни 5:22) и Писанието ясно показва, че Бог е доволен от нас, когато проявяваме тази добродетел: „Облегни се на ГОСПОДА и чакай Него; “ (Псалм 37: 7), Благ е Господ към онези, които Го чакат, към душата, която Го търси. (Плач 3:25). И нашето търпение често разкрива степента на доверие, което имаме в Божието време. Трябва да помним, че Бог действа според Своя съвършен и предварително определен вечен график, а не нашият. Ние трябва да се утешаваме, като знаем, че когато чакаме Господа, ние получаваме божествена енергия и сила: „а онези, които чакат ГОСПОДА, ще подновят силата си,ще се издигат с крила като орли, ще тичат и няма да се уморят, ще ходят и няма да отслабнат. ” (Исая 40:31). Псалмистът повтаря: „Чакай ГОСПОДА; дерзай и нека се укрепи сърцето ти. Да! Чакай ГОСПОДА. ” (Псалм 27:14).

Друг ключ към разбирането на Божието време е доверието. Всъщност способността ни да чакаме Господ е до голяма степен свързана с това колко много Му вярваме. Когато се доверяваме на Бог с цялото си сърце, отказвайки се да разчитаме на собственото си, което често погрешно разбира обстоятелствата, Той наистина ще ни даде насока (Притчи 3:5-6). „.Много ще бъдат скърбите на нечестивия; но онзи, който уповава на ГОСПОДА, милост ще го окръжи. “ (Псалм 32:10). За да се доверим напълно на Бог обаче, ние трябва да Го познаваме. И най -добрият начин да Го опознаете е чрез Неговото Слово. Божията енергия се освобождава в живота ни чрез Неговото вдъхновено Слово (1 Солунци 2:13). Делото на Божието Слово включва спасяване (Римляни 10:17; 1 Петър 1:23), преподаване и обучение (2 Тимотей 3:16-17), напътствие (Псалм 119:105), защита (Псалм 119:114, 117) , укрепване (Псалм 119:28) и ни прави мъдри (Псалм 119:97-100). Ако изучаваме и медитираме върху Неговото Слово всеки ден, Неговото време също ще ни стане ясно.

Когато поставяме под въпрос Божието време, това е, защото търсим напътствие или избавление от трудна ситуация. Можем да сме спокойни обаче, че нашият небесен Отец знае точно къде сме в живота си във всеки един момент. Той или ни поставя там, или позволява да бъдем там, и всичко е заради Неговата съвършена цел. Всъщност Бог често използва изпитания, за да укрепи търпението ни, позволявайки на християнската ни вяра да узрее и да стане пълна (Яков 1: 3-4). И ние знаем, че всички неща - включително тези трудни изпитания - работят за доброто на тези, които обичат Бога (Римляни 8:28). Бог наистина чува виковете на Своите деца и ще отговори на тези викове според Неговата съвършена воля и време. „Много са неволите на праведния;

но ГОСПОД го избавя от всички тях; ” (Псалм 34:19). Плановете, които Бог има за своите деца, са добри планове - да ни помагат, а не да ни нараняват (Еремия 29:11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да разбера какво е Божието време?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries