settings icon
share icon
Въпрос

Бог срещу Сатана – ако Бог е всемогъщ, защо Той не убие Сатана?

Отговор


Една от загадките на християнския живот е защо Бог не е погубил Сатана веднага след като Сатана съгрешил. Знаем, че Бог един ден ще победи Сатана като го хвърли в Огненото Езеро, където той ще бъде измъчван ден и нощ завинаги (Откровение 20:10), но понякога се чудим защо Бог още не е погубил Сатана. Вероятно ние никога няма да узнаем Божиите точни причини, но наистина знаем определени неща за Неговата природа.

Първо, знаем, че Бог е абсолютен суверен над цялото творение и това включва и Сатана. Разбира се, Сатана и неговите демони причиняват хаос в света, но на тях им е разрешена само определена степен на свобода. Също знаем, че Бог е планирал всичко от началото на времето до края. Нищо не може да попречи на Неговите планове и нещата се случват точно по плана. „Господ на Силите се закле, казвайки: Непременно, както намислих, така ще стане, И както реших, така ще стои“ (Исая 14:24).

Второ, „знаем, че всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение“ (Римляни 8:28). Каквото и да е планирал Бог за Сатана, този план ще бъде възможно най-добрият. Божият съвършен гняв и справедливост ще бъдат удовлетворени, а Неговата съвършена праведност ще бъде прославена. Онези, които Го любят, и които очакват Неговия план да се изпълни, ще бъдат развълнувани да бъдат част от този план и ще Го хвалят и прославят като виждат да се развива плана.

Трето, знаем, че да поставяме под въпрос Божия план и определянето на точното време, е да поставяме под въпрос Самия Бог, Неговата присъда, Неговия характер и Неговата истинска природа. Не е мъдро да поставяме под въпрос Неговото право да прави каквото поиска. Псалмистът ни казва: „Колкото за Бога, Неговият път е съвършен“ (Псалом 18:30). Какъвто и план да произлезе от ума на Всемогъщия, това е най-добрият възможен план. Вярно е, че не можем да очакваме да разбираме съвършено този ум, както Той ни напомня: „Защото Моите помисли не са като вашите помисли. Нито вашите пътища като Моите пътища, казва Господ, Понеже, както небето е по-високо от земята, Така и Моите пътища са по-високи от вашите пътища, И Моите помисли от вашите помисли“ (Исая 55:8-9). Въпреки всичко, нашата отговорност към Бог е да Му се подчиняваме, да Му вярваме и да се подчиняваме на Неговата воля, независимо дали я разбираме или не. В случая на определянето на времето за смъртта на Сатана, това трябва да е най-добрият възможен план, защото той е Божият план.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог срещу Сатана – ако Бог е всемогъщ, защо Той не убие Сатана?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries