settings icon
share icon
Въпрос

Изкушава ли ни Бог да съгрешаваме?

Отговор


В Битие 22:1 еврейската дума, преведена „изкуши“ е думата наках и тя означава „да изпиташ, провериш, докажеш, изкушиш, пробваш, поставиш на доказателство или тест“. Тъй като думата има толкова много синоними, трябва да погледнем контекста и да го сравним с другите пасажи. Като четем разказа за случката забелязваме, че Бог в действителност не е възнамерявал Авраам да извърши жертвата на Исаак. Авраам, обаче, не знаел това и желаел да изпълни Божиите заповеди, като знаел, че ако Бог наистина искал това, Той бил способен да вдигне Исаак от мъртвите (Евреи 11:17-19). Пасажът в Евреи е по-добре преведен „Аврам бил изпитан“ вместо израза „той бил изкушен”. Така, заключението е, че в Битие 22:1 еврейската дума, преведена „изкушавам“ се отнася до изпитване или оценка на нещо.

Яков 1:13 дава ръководния принцип: никой няма правото да казва, че е изкушен „от Бог“. Думата „от“ е съществена за нашето разбиране на това твърдение, защото тя определя произхода на нещо. Изкушенията към грях не произлизат от Бог. Яков заключава: Бог не се изкушава от зло и Бог никого не изкушава.

Друга важна дума в тази дискусия се намира в Яков 1:2-3 – „Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитания, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост“. Гръцката дума, преведена „изпитания“ означава тревога или нещо, което нарушава мира, спокойствието, радостта и щастието в нечий живот. Глаголната форма на думата означава „да поставиш някого или нещо на проверка“ с цел откриване на природата на човека или качеството на това нещо. Бог подлага на такива проверки, за да докаже, и да увеличи, силата и качеството на човешката вяра и да покаже нейната валидност (стихове 2-12). Затова, според Яков, когато сме изправени пред изкушения, целта на Бог е да докаже нашата вяра и да създаде характер. Това е висш, добър и благороден мотив.

Има ли изкушения, които са направени да ни накарат да се провалим? Да, но те не идват от Бог – те идват от Сатана (Матей 4:1), неговите зли ангели (Ефесяни 6:12) или от нас (Римляни 13:14; Галатяни 5:13). Бог ни остава да ги преживеем и те са позволени за наша полза. Бог каза на Авраам да жертва Исаак – изкушението не беше предназначено да въведе Аврам в грях, а да провери и докаже неговата вяра.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Изкушава ли ни Бог да съгрешаваме?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries