settings icon
share icon
Въпрос

Всеки ли има празнина, направена от Бога?

Отговор


Идеята за направената от Бога празнина твърди, че всеки човек има пустота в своята душа/дух/живот, която може да се запълни само от Бог. Направената от Бог празнина е вътрешният копнеж на човешкото сърце за нещо извън него, нещо трансцедентно, нещо „друго”. Еклесиаст 3:11 говори за това, че Бог поставя „вечността в човешкото сърце.” Бог е направил човечеството за Своята вечна цел, и само Той може да изпълни нашето желание за вечност. Цялата религия се основава върху вроденото желание за „връзка” с Бога. Това желание може да се изпълни само от Бога и затова може да се оприличи с „направена от Бог празнина”.

Проблемът е, че човечеството пренебрегва тази празнина или се опитва да я запълни с други неща, а не с Бога. Еремия 17:9 описва състоянието на нашите сърца: „Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно; кой може да го познае?” Соломон повтаря същата идея: „Сърцето на човешките синове е пълно със зло и лудост е в сърцето им, докато са живи...” (Еклесиаст 9:3). Новият Завет се съгласява: „Защото копнежът на плътта е враждебен на Бога, понеже не се покорява на Божия закон, нито пък може” (Римляни 8:7). Римляни 1:18-22 описва, че човечеството пренебрегва това, което може да се узнае за Бог, включително така наречената „направена от Бог празнина”, и вместо това се покланя на всичко друго, освен на Бог.

За жалост твърде много хора прекарват живота си в търсене на нещо друго, което да изпълни техния копнеж за смисъл – бизнес, семейство, спортове и пр. Но докато търсят тези неща, които не са вечни, те остават незадоволени и се чудят защо никога не изпитват удовлетворение от живота. Няма съмнение, че много хора, които търсят други неща освен Бог, постигат известно „щастие” за определено време. Но когато помислим за Соломон, който имаше всичко: богатства, успех, уважение и власт – на кратко, всичко, което хората търсят в този живот, виждаме, че нито едно от тези неща не задоволи копнежа за вечност. Накрая той казва: „Нека чуем края на цялото слово: Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е всичко за човека” (Еклесиаст 12:13).

Точно както една квадратна тапа не може да запълни кръгла дупка, така направената от Бог празнина във всеки от нас не може да се запълни с нищо друго, освен с Бог. Тази празнина и желанието за вечност може да намерят удовлетворение само с лично общение с Бог чрез вяра в Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Всеки ли има празнина, направена от Бога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries