settings icon
share icon
Въпрос

Бог/Библията сексистки ли са?

Отговор


Сексизъм означава един пол, обикновено мъжкият, да господства над другия пол, обикновено женския. Библията съдържа много сведения за жени, които според съвременния начин на мислене, звучат като дискриминационни спрямо жените. Но трябва да помним, че когато Библията описва едно действие, това не означава задължително, че тя го одобрява. Библията много повече се фокусира върху реформирането на нашите души, отколкото на нашите общества. Бог знае, че от промяната на едно сърце ще последва променено поведение.

Всяко общество във времената на Стария Завет било на практика патриархално в своята структура. Тази ситуация в историята е много ясна – не само в Писанието, но също в правилата, които управляват повечето общества. От погледа на съвременни ценностни системи и светска гледна точка това се нарича „сексистко”. Бог е определил реда в обществото, а не човека, и Той е авторът на установените принципи на власт. Но като всичко друго, падналият човек е покварил и този ред. Това е довело до неравенството на положението на мъжете и жените през историята. Изключението и дискриминацията, която намираме в нашия свят не са нещо ново. Те са резултат на падението на човека и на настъпването на греха. Затова можем с основание да кажем, че терминът и практиката на „сексизъм” са резултат от греха. Прогресивното откровение на Библията ни води към лечението на сексизма и дори на всички грешни практики на човешката раса.

За да намерим и запазим духовен баланс между отредените от Бог позиции и власт, ние трябва да гледаме към Писанието. Новият Завет е изпълнението на Стария, и в него намираме принципите, които ни казват правилната линия на власт и лечението на греха, болестта на цялото човечество, и това включва и дискриминацията въз основа на пола.

Кръстът на Христос изравнява половете. Йоан 3:16 казва: „Който вярва”, и това е най-включващото твърдение, което не изключва никой въз основа на обществено положение, умствени способности или пол. Също откриваме откъса от Галатяни, който говори за нашата равна възможност за спасение. „Защото всички сте Божии синове чрез вяра в Исус Христос. Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христос, с Христос сте се облекли. Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, нито женски; защото вие всички сте едно в Христос Исус” (Галатяни 3:26-28). Няма сексизъм при кръста.

Библията не е сексистка в нейното точно изобразяване на резултатите от греха при мъжете и при жените. Тя описва всякакви видове грях: робство, плен и провали на най-великите си герои. Но тя също ни дава и отговора и лечението на тези грехове срещу Бог и Неговия установен ред – правилните взаимоотношения с Бога. Старият Завет очакваше върховната жертва и всеки път, когато се правеше жертва за грях, тя учеше хората на нуждата от помирение с Бога. В Новия Завет „Агнецът който поема греха на света” се роди, умря и бе погребан и възкръсна отново, и след това се възнесе към своето място в небесата, и там Той се застъпва за нас. Чрез вяра в Него се намира лечение на греха, и това включва и греха на сексизма.

Обвинението за сексизъм в Библията се дължи на липса на знания за Писанието. Когато мъжете и жените от всички времена са заемали отредените им от Бога места и са живели съобразно това, което „казва Господ”, тогава има чудесен баланс между половете. Този баланс е нещото, с което Бог започна, и с което ще свърши. Прекалено голямо внимание се отдава на различните следствия на греха, а не на самата причина за него. Ние ще намерим истинско равенство само когато имаме лично помирение с Бог чрез Господ Исус Христос. „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни” (Йоан 8:32).

Много важно е да разберем, че приписването на различни роли на мъжете и на жените от страна на Библията не представлява сексизъм. Писанието пределно ясно заявява, че Бог очаква мъжете да поемат ръководна роля в църквата и в дома. Прави ли това жените по-низши? Абсолютно не. Означава ли това, че жените са по-малко интелигентни, по-неспособни, или се считат за по-маловажни от Бога? Абсолютно не! Това означава, че в нашия опетнен от греха свят трябва да има структура и власт. Бог въведе ролите на властта за наше добро. Сексизмът е злоупотреба с тези роли, а не тяхното съществуване.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог/Библията сексистки ли са?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries