settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че Бог снабдява?

Отговор


Има над 169 стиха в Библията, които се отнасят до начините, по които Бог ни снабдява. Филипяни 4:19 го казва просто: „А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своето богатство в слава на Христа Исуса". Докато търсачите на благоденствие може винаги да търсят пари или чудотворното постигане на притежания, ние трябва да погледнем по-отблизо какво Бог желае да ни осигури.

Като всеки добър родител Бог никога не ни дава каквото знае, че ще ни навреди. Неговото намерение е да ни помогне да развием христоподобност, за да станем солта и светлината в света (Матей 5:13–14). Бог не иска да гледаме на Него като на небесен източник на обикновени материали притежания. Придобиването на неща не е съществена цел на този живот (Лука 12:15).

Бог прави разлика между нашите нужди и нашите желания, защото знае, че там, където е нашето съкровище, също е нашето сърце (Матей 6:21). Той иска да знаем, че този свят не е наш дом, и тази част, от която се нуждаем, е да преместим фокуса си към вечния живот докато все още живеем този живот.

Бог е загрижен за всяка част от нашето същество: дух, душа и тяло. Както страните на Неговия характер са безкрайни, така и начините, по които Бог ни снабдява, са отвъд всичко, което можем да поискаме или да си представим (Ефесяни 3:20). Можем да се доверим, че Неговата благост, водителство и пастирска грижа могат да направят повече за нас отколкото бихме могли някога да постигнем сами. Бог ни предоставя начин да развием близко, диалогично, послушно взаимоотношение с Него, така че да можем да водим себе си и другите в качество на живот, подобен на Псалом 23. Онези, чийто пастир е Господ, могат да кажат: „Няма да остана в нужда" (Псалом 23:1).

В Господната молитва Исус учи Своите ученици да молят за снабдяване и нашата зависимост от Бог се утвърждава всеки ден като се молим: „Дай ни днес ежедневния хляб" (Матей 6:11). В Матей 6:25–34 Исус казва на Своите ученици да не се безпокоят за храна или облекло. Отецът знае нашите нужди. Той желае заветно взаимоотношение с нас, а това включва да Му се доверим да посрещне нашите ежедневни нужди и да търсим първо Неговото царство и праведност (Матей 6:33).

Псалом 84:11 заявява: „…Няма да лиши от никакво добро ходещите с незлобие". Този стих напомня, че има роля, която играем в Божието снабдяване, което идва в нашия живот. Трябва да ходим с незлобие.

Яков 4:3 е отговор на нашите въпроси защо молитвите понякога нямат отговор: „Просите и не получавате, защото зле просите, за да иждивявате в сластите си". Бог вижда сърцето, а мотивите на нашите молитви са важни за Него.

Много пасажи за Божието снабдяване са свързани с нашата нужда от храна и облекло и ежедневните, физическите нужди на живота. Други се отнасят до нуждите на нашите душа и дух, нашия вътрешен човек. Той ни снабдява с мир (Йоан 14:27), утеха (2 Коринтяни 1:4) и „сила, любов и себевладение" (2 Тимотей 1:7). Всъщност Той „…ни е благословил с всяко духовно благословение в небесни места" (Ефесяни 1:3). В каквото и физическо състояние да се намираме, можем да бъдем доволни в Господа (Филипяни 4:12).

Пасажи като Галатяни 1:15 и Еремия 1:5 ни дават увереност, че Божията любов и напътствие са започнали още преди зачатието. Какъв дар е да знаеш, че Бог участва в живота ни от самото начало! Неговата любов към нас се съдържа в Неговото желание за нашето най-висше добро. Той е истински Йехова-Ире, Господът-Който-Снабдява.

Божието снабдяване се простира до Неговото продължаващо взаимоотношение с цялото Свое творение, което силно зависи от Него (Псалом 104:21). Често взимаме за даденост дъждът, който вали, слънцето, което изгрява всяка сутрин, свежите ветрове, които духат и приливите и отливите, които мият бреговете ни и укрепват живота в обширните ни океани. Но нашият любящ Бог наглежда всички тези неща в Своята грижа за нас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че Бог снабдява?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries