settings icon
share icon
Въпрос

Противопоставя ли се Бог на удоволствието?

Отговор


Някои си представят Бог като жесток надзирател, който се противопоставя на всякакво забавление или удоволствие. За тях Той е Богът на всеобщата сериозност или Богът на правилата. Но това не е точна, библейска картина на Бог.

Бог ни е създал със способността да изпитваме удоволствие. Няколко текста от Писанието говорят за нашата наслада и удоволствие (например Псалом 16; Притчи 15:13; 17:22). Красотата на творението и разнообразието на човечеството ни показват Божията творческа палитра. Мнозина намират удоволствие в прекарването на време навън или в отношенията с различни личности. Това е добро и правилно. Бог иска Неговото творение да се радва.

В Библията виждаме Самият Бог да се наслаждава на нещата. Например Софония 3:17 казва, че Бог се развеселява за нас и се весели за нас с песни. Бог също е въвел множество чествания и празненства в Стария Завет. Със сигурност тези празненства имали поучителен елемент, но също били чествания. Писанието говори за радване – Филипяни и Псалмите са двете места, където виждаме множество примери за това. Исус заявява: „Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби; Аз дойдох за да имат живот, и да го имат изобилно" (Йоан 10:10). Живот „изобилно" звучи като приятно преживяване.

Божият замисъл на човешкото тяло разкрива, че удоволствието е част от Неговия план. Вкусовите рецептори и други сензорни органи са доказателство, че Бог не се противопоставя на удоволствието. Защо храната е толкова вкусна? Защо мирисът на розите е приятен? Защо масажът на гърба доставя удоволствие? Защото Бог го иска по този начин. Удоволствието е било Божия идея.

Понякога си мислим, че когато християните говорят за удоволствие или радост, те имат предвид, че се радват като четат своите Библии, размишляват или служат. Разбира се, че изпитваме удоволствие от тези дейности, но това не изключва други дейности. Бог също ни е създал за общение с другите и за възстановяване. Направени сме да се наслаждаваме, че сме Негови деца, че използваме талантите, които Той ни дарява, и че участваме в удоволствията, които Той ни предлага.

Също е мъдро да различаваме между различните видове „удоволствия" в този свят. Живеем в паднал свят, където Божието най-добро за нас често е изопачено. Само защото обществото смята някоя дейност за приятна, не означава, че тя е угодна на Бог (вижте Галатяни 5:19-21; Колосяни 3:5-10; 1 Коринтяни 6:12-17). Когато разгледаме тези „удоволствия" на света, откриваме, че те всъщност не са здравословни за нас или водещи до дълготрайно удоволствие. Блудният син се веселил в грях докато парите не свършили; после той открил, че удоволствията на греха са мимолетни (Лука 15:11-17). Те са лъжливи приятели, които ни оставят празни и жадуващи.

Също е важно да осъзнаем, че целта на живота ни не е удоволствието. Хедонизмът е лъжлива философия. Създадени сме да се наслаждаваме на Бог (Псалом 37:4) и да приемаме с благодарност добрите неща, които Той ни осигурява. По-важно, създадени сме да имаме взаимоотношение с Бог.

Не, Бог не се противопоставя на удоволствието. Той се противопоставя на удоволствието, което подменя Неговото място в живота ни. Понякога ние сме призовани да се откажем от удоволствието на момента, за да вложим в по-голямото удоволствие на Божието царство. Няма да бъдем разочаровани. За онези, които търсят Него и Неговата праведност, Бог е запазил „вечни удоволствия" (Псалом 16:11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Противопоставя ли се Бог на удоволствието?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries