settings icon
share icon
Въпрос

Бог още ли върши чудеса?

Отговор


Много хора желаят Бог да върши чудеса, за да Се „докаже” пред тях. „Ще повярвам, само ако Бог извърши чудо или знамение!” Тази идея, обаче, е опровергана в Писанието. Когато Бог извършваше удивителни и мощни чудеса за израилтяните, това накара ли ги да се покоряват на Него? Не, израилтяните постоянно не се покоряваха и се бунтуваха срещу Бог, въпреки че видяха всички чудеса. Същите хора, които видяха Бог да разделя Червено море се усъмниха по-късно дали Бог може да завладее жителите на Обещаната Земя. Тази истина е обяснена в Лука 16:19-31. В тази история един човек в ада моли Авраам да изпрати обратно при живите Лазар, за да предупреди неговите братя. Авраам каза на човека: „Ако не слушат Моисей и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят.” (Лука 16:31).

Исус извърши безброй чудеса, но по-голямата част от хората не повярваха в Него. Ако Бог върши чудеса днес по същия начин, както в миналото, резултатът ще бъде същият. Хората ще бъдат учудени и ще повярват на Бог за кратко време. Тази вяра ще бъда повърхностна и ще изчезне в момента, когато се случи нещо неочаквано или страшно. Вяра, която се основава върху чудеса не е зряла вяра. Бог извърши най-голямото чудо на всички времена, като дойде на земята като Човека Исус Христос, за да умре на кръста за нашите грехове (Римляни 5:8), за да можем ние да бъдем спасени (Йоан 3:16). Бог все още върши чудеса – много от тях остават просто незабелязани или са отричани. Обаче ние нямаме нужда от повече чудеса. Ние се нуждаем от това да вярваме в чудото на спасението чрез вяра в Исус Христос.

Целта на чудесата беше да се удостовери автентичността на този, който ги изпълнява. Деяния 2:22 обявява: „Израелтяни, послушайте тези думи: Исус от Назарет, за Когото Бог е свидетелствал между вас чрез велики дела, чудеса и знамения, които Бог извърши чрез Него между вас, както самите вие знаете”. Същото се казва за апостолите: „Наистина белезите на истински апостол бяха доказани между вас с пълно търпение, чрез знамения, чудеса и велики дела” (2 Коринтяни 12:12). Когато говори за благовестието, Евреи 2:4 обявява: „Бог потвърждаваше свидетелството им с поличби и чудеса, с различни сили и с раздаване даровете на Светия Дух по Своя воля”. Сега имаме истината за Исус записана в Писанието. Имаме написаното от апостолите, изложено в Библията. Исус и Неговите апостоли са краеъгълния камък и основата на нашата вяра (Ефесяни 2:20), както се казва в Библията. В този смисъл чудесата вече не са необходими, тъй като посланието на Исус и на Неговите апостоли вече е било доказано и точно предадено в Писанията. Да, Бог продължава да върши чудеса. В същото време не трябва да очаквам днес непременно да стават чудеса така, както са ставали в Библейски времена.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог още ли върши чудеса?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries