settings icon
share icon
Въпрос

Как изглежда Бог?

Отговор


Бог е дух (Йоан 4:24) и затова Неговата външност не е като нещо, което бихме могли да опишем. Изход 33:20 ни казва: „Не можеш видя лицето Ми; защото човек не може да Ме види и да остане жив“. Като грешни човешки същества ние сме неспособни да видим Бог в цялата Му слава. Неговата външност е напълно извън възможностите ни да си я представим и твърде величествена, за да бъде възприета от грешния човек.

Библията описва как Бог се появява на хората при различни случаи. Тези примери не трябва да се разбират като описание точно как изглежда Бог, а как Бог ни се разкрива по начин, по който можем да разберем. Как Бог изглежда е отвъд нашата способност да разберем и да опишем. Бог дава бегло да надзърнем как изглежда, за да ни научи на истини за Себе си, но не непремено по начин, който ни позволява да си изградим Негов образ в ума си. Два пасажа, които по мощен начин описват Божията удивителна външност, са Езекил 1:26-28 и Откровение 1:14-16.

Езекил 1:26-28 обявява: „И над простора, който бе върху главите им, се виждаше подобие на престол, наглед като камък сапфир; и върху подобието на престола имаше подобие на глед като човек, седящ на него на високо. И видях нещо наглед като светъл метал, като изглед на огън в него от всяка страна; от това, което се виждаше, че е кръстът му, и нагоре, и от това, което се виждаше, че е кръстът му, и надолу видях като изглед на огън, обиколен със сияние. Какъвто е изгледът на дъгата в облака в дъждовен ден, такъв бе изгледът на обикалящото сияние“. Откровение 1:14-16 провъзгласява: „А главата и косата Му бяха бели като бяла вълна, като сняг, и очите Му, като огнен пламък; и нозете Му приличаха на лъскава мед, като в пещ пречистена: а гласът Му беше като на много води; и имаше в десницата Си седем звезди; и от устата му излизаше меч остър и от двете страни; и лицето Му светеше, както свети слънцето в силата си“.

Тези пасажи представляват опитите на Езекил и Йоан да опишат вида на Бог по най-добрия начин. Те трябвало да използват символичен език, за да опишат това, за което няма думи в човешкия език; напр. „което изглеждало като“, „като изглежда“, „той изглеждал като“, т.н. Ние, обаче, наистина знаем, че, когато отидем на небето, „ще Го видим Такъв, какъвто е“ (1 Йоаново 3:2). Няма повече да съществува грях и ние ще можем да възприемем Бог в цялата Му слава.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как изглежда Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries