settings icon
share icon
Въпрос

Бог прощава ли големите грехове? Ще прости ли Бог на убиец?

Отговор


Много хора правят грешката да вярват, че Бог прощава „малките“ грехове като лъжата, гнева, нечистите помисли, но не прощава „големите“ грехове като убийството и прелюбодейството. Това не е вярно. Няма толкова голям грях, който Бог да не може да прости. Когато Исус умрял на кръста, Той умрял, за да плати наказанието за всичките грехове на целия свят (1 Йоаново 2:2). Когато човек полага вярата си в Исус Христос за спасение, всичките му грехове са простени. Това включва минали, сегашни и бъдещи, големи или малки. Исус умрял, за да платиза всички наши грехове, и веднъж след като са простени, те са всичките простени (Колосяни 1:14; Деяния 10:43).

Ние всички сме виновни за грях (Римляни 3:23) и заслужаваме вечно наказание (Римляни 6:23). Исус е умрял за нас, за да плати нашето наказание (Римляни 5:8). Всеки, който вярва в Исус Христос за спасението, е простен, без значение какви грехове е извършил (Йоан 3:16). Обаче, убиецът или прелюбодеецът вероятно ще се изправят срещу сериозни последствия (правни, по отношение на взаимоотношенията, т.н.) за своите греховни действия, много повече отколкото някой, който е бил „само“ лъжец. Но греховете на убиеца или прелюбодееца са напълно и завинаги простени в момента, когато той повярва и положи вярата си в Христа.

Размерът на греха не е определящият фактор тук, а размерът на изкупителната саможертва на Христос. Ако пролятата кръв на безгрешното Божие Агне е достатъчна да покрие всички грехове на всичките милиони хора, които някога ще повярват в Него, тогава няма ограничение за размера или вида на покритите грехове. Когато Той казал: „Свърши се“, е бил сложен край на греха, пълно изкупление и удовлетворение било дадено за него, била получена пълна прошка, бил създаден мир и постигнато спасение от целия грях. Спасението било сигурно и несъмнено и пълно; нищо не било необходимо да бъде или би могло да бъде добавено към него. Нещо повече, спасителната работа на Христос била извършена изцяло без помощта на човека и не може да бъде унищожена.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог прощава ли големите грехове? Ще прости ли Бог на убиец?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries