settings icon
share icon
Въпрос

Справедлив ли е Бог?

Отговор


За наше щастие Бог не е справедлив. Справедливостта би означавала, че всеки получава точно каквото заслужава. В умовете на много хора справедливостта е еднакво отношение към всеки. Ако Бог беше напълно справедлив, всички ние щяхме да прекараме вечността в ада като плащаме за греха си, което е точно това, което заслужаваме. Всички ние сме съгрешили срещу Бог (Римляни 3:23) и затова заслужаваме вечна смърт (Римляни 6:23). Ако получавахме това, което заслужаваме, щяхме да свършим в огненото езеро (Откровение 20:14-15). Но Бог не е справедлив; вместо това Той е милостив и добър и затова Той е изпратил Исус Христос да умре на кръста на наше място, отнемайки нашето наказание, което заслужаваме (2 Коринтяни 5:21). Всичко, което трябва да направим, е да повярваме в Него и ще бъдем спасени, опростени, и ще получим вечен дом на небето (Йоан 3:16).

Обаче, въпреки Божията любяща благодат, никой не може да повярва в Него сам (Римляни 3:10-18). Бог трябва да ни притегли към Себе си, за да повярваме (Йоан 6:44). Бог не привлича всеки, а само определени хора, които суверенно е избрал (Римляни 8:29-30; Ефесяни 1:5, 11). Това не е „справедливо“ в нашите очи, защото изглежда, че Бог не се отнася еднакво към всички хора. Обаче, Бог не трябва да избира всеки. Отново, би било напълно справедливо всеки да прекара вечността в ада. Неспасяването на някои от Бог не е несправедливо за онези, които остават неспасени, тъй като те получават точно каквото заслужават.

Тези, които Бог е избрал, получават Божията любов и благодат. Но когато Бог привлича нашите сърца и отваря умовете ни, всички ние имаме възможността да откликнем на изявяването на творението (Псалом 19:1-3), както и на съвестта, която Бог е поставил в нас (Римляни 2:15) и да се обърнем към Бог. Онези, които не го направят, ще получат това, което наистина заслужават поради отхвърлянето Му. Тези, които Го отхвърлят, получават наказанието, което е справедливо (Йоан 3:18, 36). Тези, които вярват, получават далеч повече и много по-хубави неща, отколкото заслужават. Въпреки това, никой не е наказан повече отколкото заслужава. Справедлив ли е Бог? Не. Да благодарим, че Бог е много повече от справедлим! Бог е благ, милостив и прощаващ, но още свят, прав и праведен.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Справедлив ли е Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries