settings icon
share icon
Въпрос

Бог създал ли е злото?

Отговор


На пръв поглед може да изглежда, че ако Бог е създал всички неща, то тогава злото трябва да е било сътворено от Бога. Обаче тук има едно предположение, което трябва да бъде изяснено. Злото не е „нещо” – като скала или електричество. Не можеш да имаш един буркан със зло! По-скоро злото е нещо, което се случва, като тичането. Злото не съществува само по себе си – то всъщност е липса на добро нещо. Например дупките са реални, но съществуват само в нещо друго. Ние наричаме липсата на пръст дупка – но тя не може да бъде отделена от пръстта. Така че, когато Бог създаваше, истина е, че всичко, което съществуваше, беше добро. Едно от добрите неща, които Бог направи, бяха създанията, които имаха свободата да изберат доброто. За да имат реален избор, Бог трябваше да позволи да има още нещо освен доброто за избиране. И така Бог позволи тези свободни ангели и човеци да изберат доброто или недоброто (злото). Когато има лоши взаимоотношения между две добри неща, ние наричаме това зло, но то не е станало „нещо”, което се е нуждаело да бъде създадено от Бога.

Може би една допълнителна илюстрация ще помогне. Ако аз трябваше да попитам един обикновен човек „студеното съществува ли?” – неговия/нейния отговор вероятно би бил да. Обаче това е неправилно. Студеното не съществува. Студеното е липса на топлина. По същия начин тъмнината не съществува. Тъмнината е липса на светлина. Също така злото е липса на добро или по-добре, злото е липса на Бог. Бог не трябваше да създаде злото, а по-скоро само да позволи липса на добро.

Погледнете примера с Йов в книгата Йов глави 1-2. Сатана искаше да унищожи Йов и Бог позволи на Сатана да прави всичко друго, освен да убие Йов. Бог позволи това да се случи, за да докаже на Сатана, че Йов беше праведен, защото той обичаше Бога, а не защото Бог го беше благословил толкова богато. Бог е суверен и в края на краищата в контрол на всичко, което се случва. Сатана не може да направи нищо, освен когато има Божието „разрешение”. Бог не е създал злото, но допуска злото. Ако Бог не беше допуснал възможността да има зло човечеството и ангелите биха служили на Бог по задължение, не по избор. Той не искаше „роботи”, които просто изпълняват онова, което Той иска да направят, защото така са „програмирани”. Бог позволи възможността да има зло, така че ние да можем наистина да имаме свободна воля и да изберем дали искаме да Му служим или не.

В края на краищата няма отговор на тези въпроси, който ние да можем да разберем напълно. Ние, като ограничени човешки същества, никога няма да можем напълно да разберем безграничния Бог (Римляни 11:33-34). Понякога смятаме, че разбираме защо Бог прави нещо, единствено за да открием по-късно, че то е било с различна цел от това, което първоначално сме мислели. Бог гледа нещата от вечна перспектива. Ние гледаме нещата от земна перспектива. Защо Бог постави човека на земята, знаейки, че Адам и Ева щяха да съгрешат и по тази причина да доведат зло, смърт и страдание на цялото човечество? Защо Той просто не ни създаде всички и не ни остави в Рая, където щяхме да бъдем съвършени и без страдание? Най-добрия отговор, който аз мога да предложа, е този: Бог не искаше раса от роботи, които нямат свободна воля. Бог трябваше да даде възможност на злото за нас, за да имаме реален избор дали да се преклоним пред Бог или не. Ако ние никога не трябваше да страдаме и да изпитаме зло, щяхме ли да знаем наистина колко чудесно е небето? Бог не създаде злото, но Той го позволи. Ако Той не беше допуснал злото, ние щяхме да Му се покланяме по задължение, не от избор на нашата собствена свободна воля.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог създал ли е злото?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries