settings icon
share icon
Въпрос

Бог позволява на Сатана да ни атакува?

Отговор


Нападенията на Сатана срещу нас идват под различни форми. 1) Той използва безбожния свят (който той контролира, 1 Йоан 5:19), за да възбуди в нас плътските похоти, които ни изкушават да грешим. 2) Той използва невярващия свят, за да се опита да ни заблуди със светска „мъдрост“, противоположна на Божията истина. 3) Той използва фалшиви християни, за да се опита да ни подведе във фалшиво евангелие, центрирано върху фалшив Исус. 4) Понякога той физически ни засяга, както и нашите близки с болест, престъпление, трагедия или преследване. Знаейки, че Бог е върховен Владетел на вселената, ние естествено питаме, защо Бог позволява на Сатана да ни атакува по този начин?

Библията учи, че Бог позволява на Сатана известна доза свобода (вж. Йов 1:12), но тази свобода винаги е ограничена. Сатана не може да прави всичко, което желае. Сатана избира да атакува Божиите деца (вж. 1 Петър 5: 8) и неговите намерения са винаги лоши; Сатана е убиец (Йоан 8:44). За разлика от това, Божият замисъл за допускане на някои сатанински атаки винаги е добър; Бог обича Своите деца (1 Йоан 4:16). Йосиф се сблъсква с много сатанински атаки през живота си, но в крайна сметка той може да говори с увереност за две противоположни цели отвъд едни и същи събития: „Вие наистина намислихте зло против мене; но Бог го намисли за добро, за да действа така, че да спаси живота на много хора, както и стана днес. “ (Битие 50:20).

Не можем да обвиняваме Бог за това, което прави Сатана. Нашата уязвимост към сатанинската атака започва с избора на Адам да следва лъжливите предложения на Сатана в райската градина. Когато Сатана напада Йов поради загубата на семейството, богатството и здравето си, Йов не обвини Бог. Забележете Йов 1: 21–22, „И каза: Гол излязох от утробата на майка си; гол ще и да се върна там. ГОСПОД даде, ГОСПОД взе; да бъде благословено ГОСПОДНЕТО име. Във всичко това Йов не съгреши, нито се изрази безумно спрямо Бога."

Докато вярващите преживяват нападенията на Сатана, те могат да се доверят на истината от Римляни 8:28, „Но знаем, че всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение. “ Следователно, предположението е, че ще изпитаме „добри“ неща и "лоши" неща, но "всички" от тези неща могат да бъдат направени да допринасят за "добрите" цели, които Бог има. Така че дори атаките на Сатана, макар и зли, могат и ще имат "добър" резултат, тъй като Бог ги използва, за да ни затвърди в Христос, Неговия Син (вж. Римляни 8:29). Атаките на Сатана, заедно с всички други премеждия, могат да накарат вярващите да обичат повече Бога, да се противопоставят повече на Сатана, да упражняват търпение и да станат по-силни във вярата си по много други начини. Хвалете Бога за Неговата суверенна защита. Благодарете Му за Неговия план да накара всичко - дори атаките на Сатана - да „работят заедно за добро“ на вас!


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог позволява на Сатана да ни атакува?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries