settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява Източноправославната църква и какви са вярванията на православните християни?

Отговор


Източноправославната църква не е една църква, но семейство от 13 организации със собствено управление, назовани според нацията, в която се намират (напр. Гръцка православна църква, Руска православна църква). Те са обединени в своето разбиране за тайнствата, доктрината, литургията и църковното управление, но всяка управлява своите собствени дела.

Главата на всяка православна църква се нарича „патриарх” или „митрополит”. Патриархът на Константинопол (Истанбул, Турция) се счита за екуменически – или вселенски – патриарх. Неговата позиция е най-близка до тази на папата в Римокатолическата църква. За разлика от папата, който е известен като VICARIUS FILIUS DEI (наместник на Божия Син), епископът на Константинопол е известен като PRIMUS INTER PARES (първият сред равните). Той се радва на особена почит, но няма власт да се намесва в останалите 12 православни общности.

Православната църква твърди, че е единствената истинска църква на Христос, и се стреми да проследи своя произход до първоначалните апостоли с ненарушена верига от апостолска приемственост. Православните мислители оспорват духовния статус на римокатолиците и на протестантите, а някои все още ги считат за еретици. Като католиците и протестантите, обаче, православните вярващи потвърждават Троицата, Библията като Божието Слово, Исус като Божия Син и много други библейски доктрини. В доктринално отношение, обаче, те имат по-общи неща с римокатолическите, отколкото с протестантските християни.

За жалост доктрината за оправдание чрез вяра практически отсъства от историята и богословието на Православната църква. Православието по-скоро набляга на theosis (буквално, „обожение”), постепенния процес, по който християните стават все повече и повече като Христос. Това, което много хора в православната традиция не успяват да разберат, е, че това „обожение” е прогресивният резултат на спасението, а не само по себе си изискване за спасение. Други отличителни характеристики на православието, които са в конфликт с Библията, включват:

Еднаквият авторитет на църковната традиция и на Писанието.
Отделните хора не са насърчени да тълкуват Библията без традицията.
Постоянната девственост на Мария.
Молитва за починали.
Кръщение на деца без връзка с индивидуалната отговорност и вяра.
Възможността да се получи спасение след смъртта.
Възможността да се изгуби спасението.

Макар Източноправославието да се слави с някои от най-големите гласове на църквата, и макар да има много православни хора, които имат истински отношения с Исус Христос като със Спасител, Православната църква сама по себе си не говори с ясно послание, което може да се хармонизира с библейското евангелие на Христос. Призивът на реформаторите „само Писанието, само вяра, само благодат, само Христос” отсъства в Източноправославната църква, а това е прекалено скъпо съкровище, за да се разделим с него.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява Източноправославната църква и какви са вярванията на православните християни?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries