settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява заветът на Давид?

Отговор


Давидовият завет се отнася до Божиите обещания към Давид чрез пророк Натан и е намерен във 2 Царе 7 и по-късно обобщен в 1 Летописи 17: 11–14 и 2 Летописи 6:16. Това е безусловен завет между Бог и Давид, чрез който Бог обещава на Давид и Израел, че Месията (Исус Христос) ще дойде от рода на Давид и Юдовото племе и ще установи царство, което ще продължи вечно. Давидовият завет е безусловен, защото Бог не поставя никакви условия за подчинение при изпълнението му. Гаранцията на дадените обещания почива единствено на Божията вярност и изобщо не зависи от послушанието на Давид или Израел.

Давидовият завет се съсредоточава върху няколко ключови обещания, дадени на Давид. Първо, Бог потвърждава обещанието за земята, което е направил в първите два завета с Израел (Авраамовия и Палестинския завети). Това обещание се вижда във 2 Царе 7:10, „Ще определя място за народа Си Израил и ще ги насадя, и ще обитават на свое собствено място, и няма да се преместват вече; и тези, които вършат нечестие, няма вече да ги притесняват, както преди – ” Тогава Бог обещава, че синът на Давид ще го наследи като цар на Израел и че този син (Соломон) ще построи храма. Това обещание се вижда във 2 Царе 7: 12–13: “Когато се навършат дните ти и заспиш с бащите си, ще въздигна потомеца ти след тебе, който ще излезе от чреслата ти, и ще утвърдя царството му. Той ще построи дом за името Ми; и Аз ще утвърдя престола на царството му до века.”

Но тогава обещанието продължава и се разширява: „Аз ще утвърдя престола на царството му до века.“ (2 Царе 7:13) и „И домът ти и царството ти ще се утвърдят пред тебе довека. Престолът ти ще бъде утвърден довека.“(стих 16). Това, което започва като обещание, че синът на Давид Соломон ще бъде благословен и ще построи храма, се превръща в нещо различно - обещанието за вечно царство. Друг син на Давид ще управлява вечно и ще изгради траен дом. Това е препратка към Месията, Исус Христос, наречен Син на Давид в Матей 21: 9.

Обещанието, че „домът“, „царството“ и „престолът“ на Давид ще бъдат установени завинаги, е важно, защото показва, че Месията ще дойде от рода на Давид и че Той ще установи царство, от което ще царува. Заветът е обобщен с думите „дом“, обещаващ династия от рода на Давид; „Царство“, отнасящо се до хора, които се управляват от цар; „Трон“, подчертаващ авторитета на управлението на царя; и „завинаги“, подчертавайки вечния и безусловен характер на това обещание към Давид и Израел.

Други препратки към завета на Давид се намират в Еремия 23: 5; 30: 9; Исая 9: 7; 11: 1; Лука 1:32, 69; Деяния 13:34; и Откровение 3: 7.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява заветът на Давид?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries